Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas vēstnieks Itālijā ir pazudis, atsaucoties uz Dienvidkorejas izlūkošanas dienesta teikto, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Paziņojums seko līdz šim neapstiprinātajai informācijai, ka Ziemeļkorejas augstākais diplomāts Itālijā lūdzis patvērumu kādā Rietumu valstī. Džo Songils ir Ziemeļkorejas vēstnieka pienākumu izpildītājs – iepriekšējo vēstnieku no valsts izraidīja 2017. gadā pēc tam, kad Ziemeļkoreja veica kodolizmēģinājumu.

Parasti Ziemeļkorejas diplomāti uz ārvalstīm tiek sūtīti vieni, savukārt viņu ģimenes locekļiem jāpaliek Ziemeļkorejā. To dara, lai novērstu bēgšanas mēģinājumus. Taču Džo Songils ir izņēmums – Itālijā atradusies arī viņa sieva un bērni, kas liek domāt, ka viņš nācis no ietekmīgas vai priviliģētas ģimenes. Tiek uzskatīts, ka Džo ir kādas Ziemeļkorejas augstākās amatpersonas dēls vai znots, vēsta britu medijs.

Runājot ar medijiem pēc tikšanās ar izlūkdienestu, Dienvidkorejas parlamenta deputāts Kims Minkī norādīja, ka Džo pametis vēstniecību pirms vairāk nekā mēneša. Dienvidkorejas Nacionālais izlūkošanas dienests deputātiem paziņoja, ka tam kopš novembra ar Džo neesot bijuši nekādi kontakti. Dienests nekomentēja to, vai Ziemeļkorejas diplomāts plāno pārbēgt uz kādu citu valsti.

Avoti diplomātiskajā sektorā ziņo, ka Itālija pēdējoreiz par viņu dzirdējusi tad, kad amatpersonas saņēmušas ziņojumu par plāniem aizstāt Džo Songilu.

Ziemeļkorejas diplomātiskā misija Itālijā totalitārajai valstij ir svarīga, jo Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācija ir bāzēta Romā. Ziemeļkoreja cieš no pastāvīga pārtikas trūkuma.

2016. gadā uz Dienvidkoreju pārbēga Ziemeļkorejas vēstnieka vietnieks Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!