Foto: Shutterstock

Bērnudārzos jau aktīvi noris vecāku sapulces par izlaidumiem – kad, kā visu organizēt? Vecāki meklē skaistākos tērpus saviem lielajiem, mazajiem bērniem un pat dažbrīd jau vecāku forumos redzami ieraksti ar jautājumiem par labākās skolas somas iegādi pirmklasniekam. Taču retāk redzamas diskusijas par to, vai bērns vispār ir gatavs skolai. Ai, gan jau būs labi! Var būt gan labi, gan ne tik labi, īpaši, ja runā par sešus gadus veciem bērniem. Kā zināt, kad iestājusies gatavība startēt skolas solā? Varbūt gadiņu vēl nogaidīt?

Pastāv virkne ieteikumu, kā vislabāk izvērtēt bērna gatavību skolai. Turklāt to var paveikt ne tikai kompetenti speciālisti – pedagogi, psihologi, bet arī paši vecāki, kuriem ir vērīgāk jāpavēro savs bērns un godīgi jāatbild uz virkni speciālistu iepriekš sagatavotiem jautājumiem, kuri kā špikeris būs pieejami šajā rakstā. Un atceries – lasīšanas un rakstīšanas prasme nebūt nav galvenie kritēriji, pēc kuriem izlemt jautājumu!

Ir bērni, kuriem mācības sešu gadu vecumā vēl var nepadoties, tāpēc būtu jāizvērtē, kādi tam ir iemesli un kā risināt radušos situāciju. Palīdzēt vecākiem izvērtēt bērnu gatavību mācībām var pedagogs vai psihologs. Speciālists, vērojot bērnu rotaļnodarbībās, var izdarīt secinājumus par to, kas bērnam padodas, kas nē, kā arī pārrunāt ar vecākiem to, vai bērnam uzsākt skolas gaitas. Arī paši vecāki, ikdienā vērojot savu bērnu un viņa prasmes, var izvērtēt to, vai bērns ir gatavs sistēmiskām mācībām. Ja speciālistu vērojumi apliecina, ka bērns nav gatavs uzsākt mācības, tad nevajadzētu steidzināt šo procesu, jo viens papildu gads sekmē individuālo attīstību gadījumos, kad tas ir nepieciešams.

Konsultāciju centra "Skalbes" klīniskā psiholoģe Aiga Ukstiņa stāsta, ka intelekta un mācīšanās spēju izvērtēšanai klīniskais psihologs kopā ar papildu metodēm var piedāvāt intelekta testus. Viens no diviem un visbiežāk Latvijā lietotajiem adaptētajiem un standartizētajiem intelekta testiem ir Vudkoka – Džonsona spēju tests (otrs ir Vekslera intelekta tests bērniem). Šis tests var palīdzēt saprast, kādā līmenī ir bērna spējas, kas ir viņa intelektuāli stiprās puses, grūtības, kas, iespējams, traucē kvalitatīvi un atbilstoši vecumposmam apgūt mācību vielu. Testu var piedāvāt bērniem no trīs gadu vecuma līdz pat pieaugušajiem – līdz 90 gadu vecumam, tomēr prakse rāda, ka optimālais vecums, kad vislabāk novērtēt bērna spējas ar šo testu ir no piecu sešu gadu vecuma.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!