Foto: Shutterstock
Kad saņemts pirmais svarīgais diploms, ziedi, apēsta svētku kūka un bērnudārza durvis aizvērtas nu jau uz visiem laikiem, sākas lielais skolas gaidīšanas laiks. Lai atvasi veiksmīgi sagatavotu skolas gaitu uzsākšanai, vecākiem ir divi galvenie uzdevumi – nenoplacināt bērna prieku un palīdzēt stiprināt tās prasmes, kas vēl pieklibo.

Ieteikumos, kā skolas gaidīšanas laiku padarīt patīkamu un lietderīgu gan bērniem, gan vecākiem, dalās "Rimi bērniem" labsajūtas eksperte, ārste psihoterapeite Laura Valaine.

Vārdi "sagatavot 1. klasei" nebūt nenozīmē likt bērnam visu vasaru lasīt noteiktu lappušu skaitu vai regulāri pildīt rēķināšanas uzdevumus. Valaine uzsver, ka viens no svarīgākajiem vecāku uzdevumiem ir veicināt bērna izpratni par viņa stiprajām pusēm, lai, cik iespējams, mazinātu varbūtību bērnam kļūt par mobinga upuri – kā zināms, Latvijas skolās mobinga līmenis ir viens no augstākajiem Eiropā.

Lūk, seši soļi, kas topošā pirmklasnieka vecākiem palīdzēs saprast, kas tad īsti darāms šajā vasarā, lai palīdzētu bērnam sagatavoties skolas gaitu uzsākšanai!

Noskaidro, kā bērns jūtas, gaidot došanos uz skolu

Kāds ļoti gaidīs mācību gada sākumu, lai uzsāktu skolas gaitas, savukārt cits neparko negribēs doties uz skolu. Ja bērns pieder otrajai grupai, tad ar uzvedinošiem jautājumiem centies izzināt, kas bērnam šo izjūtu rada, – tā sapratīsi, kādas ir bērna gaidas vai fantāzijas par skolu. Kad tas noskaidrots, saprotami un bez pārspīlējumiem ievies skaidrību bērna gaidās un fantāzijās.
Atceries! Svarīgi uzklausīt bērnu ar interesi, bez nosodījuma un "pamācīšanas", kā viņam vajadzētu justies. Un noteikti neapber bērnu ar jautājumu gūzmu par skolu katru dienu un pat ne katru nedēļu! Vienkārši laiku pa laikam kādas sarunas gaitā ieminies arī par skolu.

Pirms skolas sākšanās apmeklē mācību iestādi kopā ar bērnu

Dodies uz mācību iestādi pirms skolas gaitu uzsākšanas, lai bērnam rodas priekšstats, kur skola atrodas, kā tā izskatās, kur ir labierīcības, ēdamzāle, varbūt pat viņa klase un citas telpas, kuras pirmklasniekam vajadzēs apmeklēt. Ja ir iespēja, kopā iepazīstieties arī ar klases audzinātāju.

Iepazīsties ar skolas iekšējās kārtības noteikumiem un vērtībām

Tās jāzina gan bērnam, gan vecākiem. Parasti šo informāciju var atrast mācību iestādes mājaslapā, kur kopā ar bērnu to var izlasīt un pārrunāt.

Veicini bērna izpratni par viņa spēcīgajām pusēm un pavēro viņa socializēšanās spējas

Ja bērns vēl neprot kādu no skolai nepieciešamajām pamatprasmēm, apgūstiet tās kopā! Tas radīs bērnam drošu sajūtu par sevi un veicinās pozitīvu pieredzi skolā. Tāpat ir lietderīgi pavērot, kā bērns spēj sadarboties ar vienaudžiem un pieaugušajiem. Ja viņa sadarbošanās spējas ir vājas, vasara ir gana ilgs laiks, lai šīs spējas attīstītu.

Atceries! Izteikumi par to, ko bērns neprot, var radīt viņam trauksmi. Tā vietā, lai teiktu "tu slikti lasi," iedrošinošā balsī saki: "Es redzu, ka tu vēl neproti kādu burtiņu, iesim un kopā pamācīsimies!"

Būtisks ir vecāku viedoklis un vērtējums par jautājumiem, kas saistīti ar skolu un izglītību kopumā

Bērns sākumskolas vecumā mammas un tēta viedokli uzskata par vienīgo patiesību. Ja atvase dzirdēs runas, ka skolā iet ir grūti, ka nevarēs tikt galā, ka skolotāja nav tā labākā gadījusies u. tml., bērns sāks satraukties ne vien par sevi, bet arī par vecākiem, kuri nezina, kā tikt galā ar gaidāmajām grūtībām. Tāpēc bērna klātbūtnē nevajadzētu pārrunāt savas bažas un graut skolotāja vai skolas tēlu ar neglaimojošām runām. Vecāku uzdevums ir radīt bērnam neitrālu, realitātei pietuvinātu pozitīvu skatu par gaidāmo lielo notikumu.

Svarīgi nenodot bērnam savu satraukumu

Bieži vien vecāki satraucas vairāk nekā bērns, jo viņiem ir daudz bažu un pat baiļu, kas balstīti pašu pieredzē par savulaik skolā piedzīvoto, plašsaziņas līdzekļos un sociālajos tīklos dzirdēto un lasīto. Vecākiem jāiemācās savas bažas atdalīt no bērna pieredzes un pamanīt viņa personību un pieredzi. Labie stāsti par vecāku skolas laiku un piedzīvojumiem bērniem parasti patīk, jo caur tiem viņi veido arī savu piederības sajūtu skolas videi, un tas rada drošības sajūtu.

Turpinājumā lasi portāla "Cālis" arhīva rakstus, kuros atradīsi plašu informāciju par to, kā saprast, vai bērns vispār ir gatavs sākt skolas gaitas, kā vēl vecāki var palīdzēt ceļā uz veiksmīgu iekļaušanos skolas dzīvē.

Pirmklasnieki: pirmie un otrie bērni, dvīņi, parastā un speciālā skola

Foto: Andris Ķesteris un Privātais arhīvs

1. septembris ir satraucoša diena daudzu bērnu vecākiem, bet visvairāk jau – pirmklasnieku mammām un tētiem. Uzrunājām vairākus vecākus, kuriem mājās ir pirmklasnieks par viņu un bērnu sajūtām. Izvaicājām vecākus pirmajiem un otrajiem bērniem, dvīņu mammu, bērniem parastās un neparastās skolās.
Lasīt vairāk

Kā bērnā raisīt drošības un pārliecības sajūtu, uzsākot vai atsākot skolu

Foto: Shutterstock


Skolas uzsākšana, sevišķi, ja tajā pirmoreiz jāved vēl tikko bērndārznieks, gan vecākiem, gan pašam bērnam var radīt zināmu spriedzi, gan patīkamu, gan negatīvu. Galvenais – neaplaist ar savu stresu bērnu. Taču arī atvasei, kurai šis nebūs pirmais skolas sākums, var būt dažāda jūtas. Varbūt apkārt valdošais "re, cik jauki – atkal skola", nebūt nesaskan ar bērnā valdošo noskaņu?

Lasīt vairāk

Atgriezties normālā miega režīmā, runāt par konfliktiem: kas palīdz bērnam atsākt skolu

Foto: Shutterstock


Tuvojoties 1. septembrim, bērnu izjūtas ir dažādas: vieni skolas laiku nevar vien sagaidīt, bet citiem skolas tuvošanās līdzinās zobu sāpēm. Lai jaunā mācību gada sākums būtu pēc iespējas veiksmīgāks, svarīgi tam sagatavoties gan fiziski, gan emocionāli, saka ārste psihoterapeite, "Rimi Bērniem" eksperte Laura Valaine.

Lasīt vairāk

Pirmā klase klāt – vai bērns maz ir gatavs skolas gaitām?

Foto: Shutterstock


Vēl pavisam nedaudz, un jau atkal skanēs skolu zvani, kas aicinās skolēnus uzvilkt svētku drēbes, saposties un uzsākt jauno mācību gadu. Kādam šis 1. septembris jau ir vairākkārt pieredzēts, bet citam tas būs saviļņojumiem pildīts, jo tas būs viņa pirmais 1. septembris.

Lasīt vairāk

Pirmais septembris – kā mazināt satraukumu mazajam pirmklasniekam?

Foto: Shutterstock


Skolas gaitu uzsākšana var radīt satraukumu gan bērniem, gan vecākiem, taču pareiza sagatavošanās var palīdzēt mazināt trauksmi, lai skolas gaitas sāktos ar pozitīvām emocijām. Šajā rakstā par to, kā zināt, vai bērns ir gatavs skolai, kā mazināt satraukumu par pirmo skolas dienu un veiksmīgi sagatavoties jaunajam mācību gadam.

Lasīt vairāk

Pārbaudi, cik gatavs skolas gaitām ir tavs bērnudārznieks

Foto: Shutterstock


Rīgas pirmsskolas izglītības iestādē "Riekstiņš" katra mācību gada beigās notiek tikšanās ar bērnudārza psihologu un vecākiem, kuru bērni beidz bērnudārza gaitas. Vecāki tiek aicināti uz sarunu par bērnu gatavību skolai, un tikšanās pandēmijas dēļ pēdējos divus gadus notiek attālināti – "Zoom" platformā. Tikšanās mērķis ir sniegt vecākiem iespēju un veidu, kā pašiem novērtēt sava bērna emocionālo, intelektuālo un sociālo gatavību skolai. Šoreiz par šo svarīgo jautājumu vecākus informēja izglītības psiholoģe Maija Zvilna.

Lasīt vairāk

Nepieciešamās prasmes un skolu nosacījumi: kas jau tagad jāzina topošo skolēnu vecākiem

Foto: Shutterstock


Rudenī, gadu pirms atvases pirmās skolas dienas, vecāki parasti aizdomājas: vai mans bērns ir gatavs pirmajai klasei? Kā uzzināt, vai bērns ir gatavs mācībām portālā "Izglītība.Rīga" stāsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Anita Pēterkopa.

Lasīt vairāk

Smagās skolas somas – vecāku atbildība. Cik kilogramus bērns drīkst nēsāt

Foto: Shutterstock


Pārbaudīt, cik smaga ir katra skolēna soma, ir nevis izglītības iestādes vai Veselības inspekcijas kompetence, bet gan vecāku. To, vai pirmklasnieks katru rītu nes uz skolu konkrētajā dienā nepieciešamo vai ko vairāk, nepateiks ne skolotājs, ne kāds cits no mācībspēka puses vai inspekcijas, jo likums neļauj aiztikt skolēna personīgās mantas. Taču ne viens vien vecāks, paceļot savas atvases skolas somu, kurā tik tiešām ir salikts tikai un vienīgi pats nepieciešamais, neizpratnē veras stundu plānā, vaicājot savam bērnam, vai tiešām somai ir jābūt tik smagai.

Lasīt vairāk

Psiholoģe skaidro, kā emocionāli palīdzēt bērnam sagatavoties bērnudārza un skolas gaitu uzsākšanai

Foto: Shutterstock


Neskatoties uz joprojām plaukstošo vasaru, augusta beigas ir satraukumiem pilns laiks daudzās ģimenēs. Jau tūlīt gaida pirmā skolas diena, kurai jāsagatavojas ne tikai praktiski, sagādājot apģērbu, somas, burtnīcas un daudz ko citu, bet arī emocionāli. Taču kā palīdzēt pašam bērnam emocionāli sagatavoties lielajam notikumam un pārmaiņām ikdienas dzīvē?

Lasīt vairāk

Necelt paniku un nebūt fanātiķim: 10 padomi pirmklasnieku vecākiem

Foto: Shutterstock


Laiks skrien nemanot, un pirmā skolas diena vairs nav aiz kalniem – kādam sāksies kārtējais mācību gads, bet kādam tas būs pirmais. Jau pierādījies, ka par skolas gaitu sākumu kreņķējas ne tikai topošais pirmklasnieks, bet arī viņa vecāki.

Lasīt vairāk

No somas izvēles līdz prasmju pārbaudei – svarīgākais, ko laikus zināt pirmklasnieka vecākiem


Jau pēc mēneša bērni ar prāvām gladiolām rokās braši soļos pretī jaunam sākumam – 1. klasei skolā. Lai gan līdz 2. septembrim, kad šogad uzsāksies jaunais mācību gads, vēl ir laiks, vecāku prātus jau tagad nodarbina visdažādākie jautājumi par savas atvases sagatavošanu skolai.

Lasīt vairāk

Viens pats mājās: 30 ēdieni bez cepšanas un vārīšanas, ko spēs pagatavot pat pirmklasnieks

Foto: Shutterstock


Brīvlaikā gadās, ka bērni bieži vien mājās paliek vieni teju visu dienu. Lai atvasēm nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu visas dienas garumā, vecākiem jālūko, lai mājās ir pieejams gan viegli pagatavojams, gan veselīgs ēdiens. Lai atvieglotu vecāku ikdienu, no "Tasty" recepšu krājumiem atlasījām 30 ēdienus bez cepšanas un vārīšanas, ko būs pa spēkam pagatavot pat pirmklasniekam.

Lasīt vairāk

Skolas gaitu sākums bērnu pilnībā izsit no sliedēm; komentē speciāliste

Foto: Shutterstock


Gan bērnudārza, gan skolas gaitu sākums ikvienā ģimenē ienes būtiskas pārmaiņas. Dzīve mainās ne tikai vecākiem, bet pats galvenais – bērnam. Daži jaunajā vidē adaptējas vieglāk, citi grūtāk. Turklāt bērnu attīstībā tiek iezīmētas vairākas vecumposmu krīzes, un viena no tām ir tā dēvētā septiņgadnieka krīze. Par to arī runā kāda mamma, sūdzoties, ka kopš meita sākusi iet 1. klasē, viņai šķiet, ka tas ir pavisam cits bērns.

Lasīt vairāk

No pirmklasnieka līdz vidusskolēnam – psiholoģes padomi mācību gada sākumam

Foto: Shutterstock


Mācību gada sākumu ar zināmu satraukumu gaida visi – gan skolēni, gan vecāki un vecvecāki, gan skolotāji. Satraukuma pamatā ir nezināmais. Tādēļ, gatavojoties jaunam skolas gadam, vecākiem kopā ar bērnu jāizzina lietas, kas bērnam rada satraukumu. Svarīgi, lai bērns zina un jūt, ka vecāki viņa skolas gaitās būs atbalsts.

Lasīt vairāk

Samulsis, bailīgs un priecīgs – pirmklasnieks pošas skolai. Ko vērts zināt vecākiem


Droši viena, ka liela daļa topošo pirmklasnieku jau vasaras vidū ir piemērījuši, kā izskatīsies ar skolas somu uz muguras, salikuši visas skolai nepieciešamās lietas pa skapīšiem un katru nedēļu tās ar dzirkstošu acu skatienu pārlūko. Liels taču, uz skolu rudenī jau ies! Prieks ir neizsakāms, taču sirsniņā jau arī nemiers urda.

Lasīt vairāk

Trīs iemesli, kādēļ sākumklašu skolēniem nepieciešama stingra disciplīna

Foto: Shutterstock


Sākumskola ir neticami svarīgs un sarežģīts etaps bērna dzīvē. Tieši šajā laikā viņš pirmo reizi pilnībā izjūt prasību un uz viņu likto cerību slogu. Gaidas ir gan no vecākiem, gan skolotājiem, bet no komfortablās un aprūpējošās ģimenes vides bērns nokļūst vērtējošā vidē, kur viņam nākas ieņemt savu starp citiem skolēniem.

Lasīt vairāk

Psiholoģe un pedagoģe uzskaita virkni bīstamību par sešgadnieku sūtīšanu skolā

Foto: Shutterstock


Plaši apspriestās sešgadnieku reformas īstenošanas gaitā bieži tiek runāts par to, vai bērni sešu gadu vecumā ir gatavi uzsākt skolas gaitas. Šobrīd spēkā esošā kārtība paredz, ka bērni skolas gaitas uzsāk no septiņu gadu vecuma, ar izņēmuma gadījumiem – sešu vai astoņu gadu vecumā. Lēmumu par to pieņem bērna vecāki, atkarībā no tā, vai bērns ir gatavs.

Lasīt vairāk

Bērnudārza vadītāja: stresa un slodzes ietekmē sešgadnieki skolā kļūst nežēlīgāki un dusmīgāki

Foto: Shutterstock


Ideja sūtīt skolā sešgadniekus nav nekas jauns, šādu priekšlikumu virzīja arī kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, taču sabiedrības un izglītības nozares profesionāļu iebildumu dēļ ideja netika īstenota. Tomēr ir bijis periods, kad sešgadnieku reforma tika ieviesta, 1982. gadā – projekta darba grupā piedalījās arī Rīgas 200. pirmskolas izglītības iestādes vadītāja Astrīda Lukina, kas tolaik bija bērnudārza metodiķe un piedalījās reformas ieviešanas un īstenošanas izvērtēšanā.

Lasīt vairāk

Skolas solā no sešiem vai septiņiem gadiem: vecāku atklāsmes

Foto: Shutterstock


Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrijas virzītā ideja par skolas gaitu uzsākšanu no sešu gadu vecuma ir izsaukusi plašas diskusijas sabiedrībā, tostarp ir savākti 11 000 paraksti par to, lai tiktu saglabāta esošā kārtība, kad bērni skolas gaitas uzsāk no septiņu gadu vecuma, ar retiem izņēmumiem sešu vai astoņu gadu vecumā pēc vecāku ieskatiem.

Lasīt vairāk

Sešgadnieks skolā var justies psiholoģiski apdraudēts

Foto: Shutterstock


Laikā, kad medijos izskanējis apgalvojums, ka visi skolu direktori it kā atbalstot ieceri sūtīt uz skolu sešgadniekus, atklājas, ka tomēr ir virkne direktoru, kuri tam nepiekrīt, norādot, ka skola, kāda tā ir šobrīd, nav piemērota tik maziem bērniem.

Lasīt vairāk

Kā motivēt bērnu mācīties ar prieku

Foto: Shutterstock


Mācību gads jau nedaudz iešūpojies un ļoti iespējams, ka pirmā sajūsma pēc atkalredzēšanās ar klasesbiedriem vai pirmā iepazīšanās ar tiem jau nedaudz noplakusi. Vai mācīšanās jau pa īstam sākusies? Vai bērni ir gatavi pildīt mājasdarbus un saņemt vērtējumu?

Lasīt vairāk

Pareizs emocionāls atbalsts mazajiem skolēniem: idejas vecākiem

Foto: Shutterstock


1. septembris aizvadīts – ar svētku sajūtu ielās, skolā un mājās. Jau 4. septembrī viss sāksies pa īstam – mācību stundas, pārbaudes darbi, draudzība un strīdi ar vienaudžiem. Sākums nekad nav viegls, jo īpaši pašiem mazākajiem, tādēļ pirmajā periodā ir ļoti būtiski saņemt vecāku, citu radinieku atbalstu. Jā, varētu pat teikt, ka sākumā būtu ieteicams ģimenei padzīvot tādā kā saudzējošā režīmā.

Lasīt vairāk

Kā nesajukt prātā septembrī. Tas nav skolotājas, bet mammas stāsts

Foto: Shutterstock


Kā saglabāt smadzenes neizšķaidītas, atbildi uz šo šķietami savādo jautājumu meklē divu bērnu mamma Hanna Upe. Pagūt no rītiem skolas bērniem uzdot virkni jautājumu – "E-talonu paņēmi? Telefons ir?" Pa dienu veikt ne tikai savus darba pienākumus, bet būt loģistikas meistaram, atbildot uz 101 bērnu tālruņa zvanu un īsziņām, vakarā tikai padomāt par zupas gatavošanu, bet laika trūkuma dēļ vienkārši uzcept olas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!