Foto: Shutterstock
Skolas uzsākšana, sevišķi, ja tajā pirmoreiz jāved vēl tikko bērndārznieks, gan vecākiem, gan pašam bērnam var radīt zināmu spriedzi, gan patīkamu, gan negatīvu. Galvenais – neaplaist ar savu stresu bērnu. Taču arī atvasei, kurai šis nebūs pirmais skolas sākums, var būt dažāda jūtas. Varbūt apkārt valdošais "re, cik jauki – atkal skola", nebūt nesaskan ar bērnā valdošo noskaņu?

Ir bērni, kuri piedzīvo spēcīgas bailes un stresu par gaidāmo skolas sākumu. Turklāt iemeslu tam var būt gana daudz. Pēc garā un karstā vasaras brīvlaika var būt grūtāk pierast pie domas, ka, sākoties skolai, būs cits dienas režīms, cita vide, iespējams, arī citi draugi, pienākumi, jaunas, nezināmas situācijas.

Palīdzot sagatavoties skolas ikdienai, liela loma ir vecākiem. Viņiem bērnam jādod sajūta, ka skolā ir droši, interesanti un var būt arī grūti. Svarīgi, ka bērns zina – ja būs grūtības, nepieciešamības gadījumā tās tiks pārvarētas kopā ar vecākiem.

Ja ģimenē ir pirmklasnieks, pirms skolas gaitu uzsākšanas vēlams nebiedēt bērnu un censties radīt maksimāli pozitīvu priekšstatu par gaidāmajām pārmaiņām. Tomēr arī ar pārlieku optimismu pārspīlēt nevajag. Gan bērnudārza audzēkņa, gan mazā skolēna jaunajā dzīves posmā būs dažādas emocijas, arī bailes, satraukums un vilšanās. Kā ar tām tikt galā?

Piedāvājam 14 rakstus no "Cālis.lv" arhīva par to, kā atbalstīt bērnu dažādos vecumos, uzsākot vai atsākot skolas gaitas.

Atgriezties normālā miega režīmā, runāt par konfliktiem: kas palīdz bērnam atsākt skolu

Foto: Shutterstock

Tuvojoties 1. septembrim, bērnu izjūtas ir dažādas: vieni skolas laiku nevar vien sagaidīt, bet citiem skolas tuvošanās līdzinās zobu sāpēm. Lai jaunā mācību gada sākums būtu pēc iespējas veiksmīgāks, svarīgi tam sagatavoties gan fiziski, gan emocionāli, saka ārste psihoterapeite, "Rimi Bērniem" eksperte Laura Valaine.

Lasīt vairāk

Pirmā klase klāt – vai bērns maz ir gatavs skolas gaitām?

Foto: Shutterstock

Vēl pavisam nedaudz, un jau atkal skanēs skolu zvani, kas aicinās skolēnus uzvilkt svētku drēbes, saposties un uzsākt jauno mācību gadu. Kādam šis 1. septembris jau ir vairākkārt pieredzēts, bet citam tas būs saviļņojumiem pildīts, jo tas būs viņa pirmais 1. septembris.

Lasīt vairāk

Tuvojas jauns mācību gads. Kā sagatavot bērnu gaidāmajām pārmaiņām?

Foto: Publicitātes foto

Drīz klāt jau 1. septembris – laiks, kad bērniem no vasaras bezrūpīgā ikdienas ritma vajadzēs pielāgoties noteiktam grafikam, kā arī nenoteiktībai un neparedzamībai saistībā ar Covid-19 koronavīrusu, uzsākot skolas gaitas. Šādas straujas pārmaiņas bērnos var radīt neizpratni un pat bailes, kā arī grūtības pielāgoties. Kā šādos apstākļos palīdzēt bērnam sagatavoties gaidāmajām pārmaiņām un kā pasargāt bērnu no iespējamā stresa?

Lasīt vairāk

Negribu iet uz skolu: trīs reāli piemēri ar komentāriem

Foto: Shutterstock

Svētku tērpi, smaidi, ziedu pušķi... Mācību gada sākums vairumam vecāku asociējas ar priecīgiem un satraucošiem svētkiem. Bet ne būt visi bērniem ir tik priecīgs noskaņojums. Vēl vairāk – daudzi skolēni piedzīvo spēcīgas bailes un stresu par gaidāmo skolas sākumu. Turklāt iemeslu tam var būt gana daudz.

Lasīt vairāk

Psiholoģe skaidro, kā emocionāli palīdzēt bērnam sagatavoties bērnudārza un skolas gaitu uzsākšanai

Foto: Shutterstock

Neskatoties uz joprojām plaukstošo vasaru, augusta beigas ir satraukumiem pilns laiks daudzās ģimenēs. Jau tūlīt gaida pirmā skolas diena, kurai jāsagatavojas ne tikai praktiski, sagādājot apģērbu, somas, burtnīcas un daudz ko citu, bet arī emocionāli. Taču kā palīdzēt pašam bērnam emocionāli sagatavoties lielajam notikumam un pārmaiņām ikdienas dzīvē?

Lasīt vairāk

Necelt paniku un nebūt fanātiķim: 10 padomi pirmklasnieku vecākiem

Foto: Shutterstock

Laiks skrien nemanot, un pirmā skolas diena vairs nav aiz kalniem – kādam sāksies kārtējais mācību gads, bet kādam tas būs pirmais. Jau pierādījies, ka par skolas gaitu sākumu kreņķējas ne tikai topošais pirmklasnieks, bet arī viņa vecāki.

Lasīt vairāk

Skolas gaitu sākums bērnu pilnībā izsit no sliedēm; komentē speciāliste

Foto: Shutterstock

Gan bērnudārza, gan skolas gaitu sākums ikvienā ģimenē ienes būtiskas pārmaiņas. Dzīve mainās ne tikai vecākiem, bet pats galvenais – bērnam. Daži jaunajā vidē adaptējas vieglāk, citi grūtāk. Turklāt bērnu attīstībā tiek iezīmētas vairākas vecumposmu krīzes, un viena no tām ir tā dēvētā septiņgadnieka krīze. Par to arī runā kāda mamma, sūdzoties, ka kopš meita sākusi iet 1. klasē, viņai šķiet, ka tas ir pavisam cits bērns.

Lasīt vairāk

No pirmklasnieka līdz vidusskolēnam – psiholoģes padomi mācību gada sākumam

Foto: Shutterstock

Mācību gada sākumu ar zināmu satraukumu gaida visi – gan skolēni, gan vecāki un vecvecāki, gan skolotāji. Satraukuma pamatā ir nezināmais. Tādēļ, gatavojoties jaunam skolas gadam, vecākiem kopā ar bērnu jāizzina lietas, kas bērnam rada satraukumu. Svarīgi, lai bērns zina un jūt, ka vecāki viņa skolas gaitās būs atbalsts.

Lasīt vairāk

Laba mugursoma un ērta darba vieta skolēnam – svarīgas lietas, kas paveicamas pirms 1. septembra

Foto: Shutterstock

Lai gan lielākā daļa bērnu uzstājīgi saka, ka 1. septembris vēl tālu, patiesībā nekur tālu tas vairs nav – vēl trīs pilnas nedēļas, kad daudzās mājās mazāki un lielāki bērni posīsies uz svinīgajiem jaunā mācību gada pasākumiem. Jā, šogad atkal ir paveicies, Zinību diena jeb 1. septembris ir sestdienā, kas nozīmē, ka svētku tērpos būs jāpošas vien 3. septembrī.

Lasīt vairāk

Aktuāli pirms skolas sākuma: kā motivēt bērnu

Foto: Shutterstock

1. septembris ir klāt – dažiem ilgi gaidīts, dažiem sejā nemaz par šo datumu nerotājas smaids. Kā bērnā viest prieku iet uz skolu un vispār – motivēt tiekties pēc panākumiem, gūt jaunas zināšanas un prasmes?

Lasīt vairāk

Mājās pirmklasnieks: ar kādiem vārdiem pavadīt; kāds ir ideālais bērns

Foto: Shutterstock

Divas nedēļas – tieši tik daudz atlicis, kad būs pienācis 1. septembra rīts, uzvilkts balts krekls vai blūze, kājas no sporta kedām un sandalēm ieautas kurpēs, rokās ziedi, galvā – satraukums, un tavs mazais cilvēciņš acumirklī pārvērtīsies lielā bērnā. Jo viņš taču sāks iet skolā!

Lasīt vairāk

Piecas lietas, kas tev jāzina par bērna garīgo veselību pirms atgriešanās skolas solā

Foto: Shutterstock

Bērniem ar garīgās veselības problēmām un tiem, kuri ir pakļauti šim riskam, skolas atsākšana ir grūts pārejas periods. Šobrīd ir lielisks laiks, lai sagatavotu savu bērnu šim notikumam.

Lasīt vairāk

Pirmklasnieka baiļu faktors: pieci noteikumi vecākiem

Foto: Shutterstock

Rit pēdējais skolēnu vasaras brīvlaika mēnesis, bet daudziem bērniem 1. septembris būs pirmā skolas diena mūžā. Parasti skolas sākumu topošie pirmklasnieki gaida ar prieku un arī Zinību diena vienmēr ir pilna smieklu un smaidu, tomēr pēc tam seko ikdiena, un diemžēl lielo pirmās dienas prieku neizdodas saglabāt visa mācību gada garumā.

Lasīt vairāk

Bērns uzsāk skolas gaitas. Vai pamats uztraukumam


Foto: Shutterstock

Skolas gaitu uzsākšana ir izaicinājums (psihologi to dēvē par krīzi) kā bērniem, tā vecākiem. Kā katra krīze, tā rada trauksmi, nedrošību un vienlaikus prasa jaunu prasmju attīstīšanu un paver iespējas augt. Vai ir pamats uztraukumam, kā bērnam iemācīt pārvarēt iespējamās grūtības, "Cālis" konsultē veselības centra "Vivendi" psiholoģe Kristīne Dūdiņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!