Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde prokuratūrai nodevusi kriminālprocesu par skaidras naudas nedeklarēšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā pret personu, kura mēģināja ievest Latvijā lielu skaidras naudas summu, to nedeklarējot uz robežas, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Tas ir pirmais gadījums kad VID nodod prokuratūrai kriminālprocesu par šāda veida noziegumu.

2018. gada augustā VID amatpersonas lidostā "Rīga" veica reisa Maskava-Rīga pasažieru un to bagāžas pārbaudi, kurā nolemts pastiprināti pārbaudīt kādu 1985. gadā dzimušu Armēnijas un Zviedrijas dubultpilsoni.

Viņš Latvijas robežu šķērsojis pa "zaļo" koridoru, tādējādi apliecinot, ka pie personas vai bagāžā neatrodas preces vai skaidra nauda, kas būtu jādeklarē, vai kuru pārvietošana pāri muitas robežai aizliegta vai ierobežota.

Padziļinātajā muitas pārbaudē bagāžā konstatēta nedeklarēta skaidra nauda vairākās valūtās par kopējo summu 31 251,96 eiro – 31 100 eiro, 920 Zviedrijas kronas un 32 000 Armēnijas drami.

Aizturētais vīrietis nevarēja uzrādīt naudas izcelsmi apliecinošus dokumentus, tādējādi ar tiesas lēmumu izņemtā nauda arestēta. Pirmstiesas izmeklēšanā gūts pietiekams pierādījumu kopumus un 31. jūlijā kriminālprocess nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas, Krimināllikuma 195.2 panta 2. daļas un Krimināllikuma 15. panta 4. daļas.

VID noskaidrojis, ka nelegālās naudas vedējs iepriekš Zviedrijā bijis notiesāts ar brīvības atņemšanu par nelegālu cigarešu importu. Tāpat persona bijusi turēta aizdomās par viltotu cigarešu ievešanu Zviedrijā un par grāmatvedības noteikumu neievērošanu, kā rezultātā Zviedrijas budžetam nodarīts kaitējums lielā apmērā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš norāda – lai mazinātu nedeklarētas, tai skaitā, noziedzīgi iegūtas skaidras naudas ievešanu vai izvešanu no Latvijas, tādējādi ierobežojot tās apriti, jau kopš gada sākuma cīņa ar nelegālu naudu ir viena no VID prioritātēm. Šim mērķim tiek veltīta liela uzmanība.

"Noziedzīgi iegūta skaidra nauda, kas tiek ievesta valstī, nereti tiek izmantota, piemēram, aplokšņu algu izmaksām, tādējādi atstājot negatīvas sekas Latvijas tautsaimniecībai. Mūsu mērķis ir panākt, lai Latvija netiktu izmantota kā vieta noziedzīgi iegūtas skaidras naudas legalizēšanai ," atzīmē Podiņš.

Laikā no šī gada 1. janvāra līdz 31. jūlijam VID amatpersonas, pārbaudot robežšķērsotājus, kopumā aizturējuši naudas summas 2 911 370,79 eiro apmērā.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, Krimināllikums paredz sodu — brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts iekšējo robežu, ieved Latvijā vai izved no tās, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, ja skaidras naudas deklarācijas aizpildīšanu likumā noteiktajā kārtībā pieprasījusi kompetentās iestādes amatpersona, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!