Foto: PantherMedia/Scanpix

Drošības policija (DP) uzsākusi kriminālprocesu par Iekšlietu ministrijas (IeM) Nodrošinājuma valsts aģentūras un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darījumiem ar SIA "Nameks", kurai tika pārskaitīta nauda, bet darbi, par kuriem maksāts, faktiski nebija izpildīti, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Par darījumiem notiek arī dienesta izmeklēšana Iekšlietu ministrijā. Savuķart DP kriminālprocess ierosināts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, tas sākts 9.maijā pēc Iekšlietu ministrijas iesnieguma. Neviena persona par aizdomās turamo šajā procesā vēl nav atzīta.

VUGD pērn bija konstatējis, ka ir jādemontē trīs trauksmes sirēnu iekārtas, lai atbrīvotu jumtus uz to remonta laiku. IeM Nodrošinājuma valsts aģentūra noslēdza līgumu ar SIA "Nameks" par iekārtu montāžu un demontāžu. Kompānijai visi darbi bija jāpaveic par aptuveni 10 000 latu. Vēlāk izrādījās, ka iekārtas ir noņemtas, bet atpakaļ aizvien nav uzliktas. Savukārt nauda jau bijusi pārskaitīta par it kā pabeigtu darbu.

IeM par notikušo sākusi auditu, kura laikā šī informācija apstiprinājusies. Pēc iepazīšanās ar audita slēdzienu iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) 27.aprīlī pieņēmis lēmumu par četru sistēmas darbinieku disciplināratbildības vērtēšanu. Tie ir Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Raimonds Bluķis un iestādes Finanšu daļas vadītājs, kā arī VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš un viens civilās aizsardzības eksperts.

Kompāniju "Nameks" dibinājuši bijušie iekšlietu sistēmas darbinieki, bet kompānijas vadībā ir kādreizējais Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Grigulis. Viņš un šī brīža Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Bluķis savulaik bija kolēģi IeM. Kompānijas dalībnieks ir arī bijušais Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis. "Nameks" pēdējos gados ieguvis virkni pasūtījumu gan no Nodrošinājuma valsts aģentūras, gan Rīgas pašvaldības policijas, gan citām iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!