Foto: LETA

Pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē Drošības policijā iespējamas vērienīgas rotācijas, nomainoties drošībsargājošās iestādes priekšnieka Normunda Mežvieta vietniekiem un atsevišķu struktūrvienību vadītājiem un darbiniekiem, piektdien vēstī laikraksts "Diena".

Turklāt kadru maiņa iespējama to darbinieku vidū, kuri "atbild par politiski jūtīgo valsts noslēpuma pielaižu sistēmu". Laikraksts raksta, ka "atklāta rindu tīrīšana dotu pamatu kritiķiem apšaubīt Drošības policijas līdzšinējo darbību, tostarp pielaižu valsts noslēpumam sistēmu, tādēļ iespējamās pārbaudes, visticamāk, tiktu slēptas aiz plašākas rotācijas iekšlietu sistēmas ietvaros".

Kā ziņo laikraksts, tā esot ierasta prakse iekšlietu struktūrā. Rotācijas izmantotas jau vairākkārt, augstas Valsts policijas amatpersonas aizrotējot, piemēram, uz Valsts policijas koledžu. Laikraksts vēstī, ka "vairāki Drošības policijas darbinieki varētu neuzkrītoši aiziet strādāt uz iekšlietu ministra pārraudzībā izveidoto Iekšējās drošības biroju, kas darbu sāks novembrī". Turklāt pastāv iespējamība, ka šo darbinieku vietā uz Drošības policiju pāries atsevišķi Satversmes aizsardzības biroja darbinieki.

"Diena" raksta, ka jaunais Drošības policijas šefs jau sācis veidot sev uzticamu darbinieku loku, tostarp no viņa iepriekš vadītā Drošības policijas Pretterorisma centra. Viens no ticamākajiem kandidātiem uz paaugstinājumu, ieņemot Mežvieta vietnieka vietu, ir trīsdesmitgadnieks ar jurista izglītību, kurš iepriekš bijis Mežvieta kolēģis Pretterorisma centrā. Līdz ar to Mareks S. nomainītu pašreizējo vietnieku Juri Leitieti, kurš plānojis doties pensijā. Tāpat paaugstinājums iespējams kādai citai Mežvieta kolēģei no Pretterorisma centra.

Mežviets laikrakstam "Diena" iecerētās izmaiņas un to argumentāciju izpaust atteicies, pamatojot to ar valsts noslēpumu saturošu informāciju.

Tāpat no Drošības policijas Iekšējās drošības nodaļas pieprasīta informācija par darbiniekiem, pret kuriem veiktas pārbaudes vai ierosinātas disciplinārlietas. Laikraksts vēstī, ka prognozēts, ka darbinieki no šī "melnā saraksta" varētu nonākt aizrotējamo vai atlaižamo sarakstā. "Zem lupas" pakļuvis viens no drošībsargājošās iestādes biroju priekšniekiem, kā arī vairāki operatīvie darbinieki un izmeklētāji. Vēl laikraksts raksta, ka "līdztekus aizdomām par darbošanos konkrētu saimniecisko interešu labā netiek izslēgts, ka atsevišķi Drošības policijas darbinieki kļuvuši neērti, jo traucējuši varas partijas sponsoru interesēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!