Foto: LETA
Policija izmeklē Kombuļu pagasta iedzīvotājas Valentīnas Rolopilo iesniegumu par viņai izteiktajiem draudiem pēc tam, kad viņa pašvaldībai lūgusi saglabāt ceļu, kuru tā ļāvusi slēgt, lai eksbaņķiera Valērija Kargina ģimenei piederošajās zemes paplašinātu briežu dārzu, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Latgales Skaistas un Kombuļu pagastus savienojošo ceļu Kargina ģimenes zemju apsaimniekotāji plāno iežogot. Tehniskais projekts par briežu dārza paplašināšanu ir apstiprināts visās institūcijās, tādēļ neesot vairs nekādu šķēršļu.

Apsaimniekotāju pārstāvis Māris Bebris jautāts, ko darīs vietējie, kuriem, no Kombuļiem braucot uz Skaistu, būs jāmet liels līkums, atbildēja vien, ka to viņš nezin un tur neko vairs nevar darīt.

Tolopilo kopā ar vairākiem vietējiem iedzīvotājiem parakstīja iesniegumu pagastam ar lūgumu saglabāt ceļu, bet drīz pēc tam pie viņas esot ieradušies kādi vīrieši ar automašīnu, kuras numuri bija aizsmērēti ar dubļiem, tāpēc auto īpašniekus policijai noskaidrot pagaidām nav izdevies.

Pats Valērijs Kargins pēdējos divus gadus, kopš "Parex bankas" problēmām, šeit neesot bijis. Viņš briežu dārzu uztverot kā veiksmīgu investīciju ar ko nākotnē varēs nopelnīt. Saimniecību pilnībā vada Aleksandrs Muzičenko. Viņš raidījumam iedzīvotāju sūdzības nodēvēja kā kaimiņu skaudību un apgalvoja, ka daudziem apkārtnes iedzīvotājiem esot problēmas ar dzeršanu, par ko viņi izmesti no darba briežu dārzā, un tādēļ sūdzoties.

Muzičenko jebkādu saistību ar draudēšanu noliedza, pieļaujot, ka uzdarbojas vēl kādi starpnieki, kuri grib no iedzīvotājiem nopirkt zemi pa lēto un pēc tam pārdot Karginam.

Pati Tolopilo raidījumam stāstīja, ka Kargina cilvēkiem līdz šim visi plāni apkārtnē ir izdevušies, piebilstot, ka "par lielu naudu pat velns danco, kur nu vēl Latvijas ierēdņi". Vietējie iedzīvotāji raidījumam stāstījuši, ka nav parleicināti par iespēju saglabāt ceļu, jo Karginam esot liela ietekme.

Jau ziņots, ka Muzičenko, kas savulaik bijis olimpiskais čempions burāšanā, stāstījis -
bijušā "Parex bankas" īpašnieka Valērija Kargina ģimenei piederošajos aptuveni 1000 hektāros Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastos tiek attīstīta bioloģiskā lauksaimniecība, kas orientējas uz gaļas liellopu un briežu audzēšanu.

Muzičenko ir īpašumus apsaimniekojošo SIA "Vasals" un SIA "Plinta" tehniskais direktors un īpašumu pārvaldnieks.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ir uzdevis Valsts vides dienestam pārbaudīt bijušā "Parex" banka prezidenta Valērija Kargina dēla Rema firmu rosīšanos Latgalē, uzpērkot zemi un būvējot ap to žogu. 

Dienestiem uzdots pārbaudīt SIA"Vasals" un SIA "Plinta" darbības Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastos un to iespējamo ietekmi uz vidi. Tāpat atbildīgajiem dienestiem ir jāpārbauda, vai Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeru apkārtnē nenotiek nelikumīga būvniecība.

Bijušā "Parex bankas" vadītāja un īpašnieka Valērija Kargina dēla Rema Kargina reģistrētas firmas Latgalē pie Krāslavas iegādājušās zemes īpašumus 3000 hektāru plātībā un šobrīd iecerēts izveidot piecus kilometrus garu kuģojamu kanālu no Latvijas dziļākā ezera Drīdža līdz Sīveram.

Uzpirkt zemes īpašumus Latgalē līdzās Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeriem Valērijs Kargins sāka jau pirms desmit gadiem, vēsta raidījums. Īpašumi tiek noformēti uz firmu SIA "Vasals" un SIA "Plinta" vārdiem. Abas firmas pieder Remam Karginam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!