Foto: F64

Pagājušajā gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kopumā uzlicis arestu 8,81 miljonam eiro, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korpucijas novēršanas komisijā sacīja biroja priekšnieka vietniece Ineta Cīrule.

Kā norāda Cīrule, pagājušais gads izmeklēšanā bijis veiksmīgs – kopumā uzsākti 39 kriminālprocesi, savukārt kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīti 27 kriminālprocesi.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret 45 fiziskām un piecām juridiskām personām. Par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem pērn atzīti 5,6 miljoni eiro. Tie konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā.

Cīrule uzsvēra KNAB aktīvo sadarbību ar Finanšu izlūkošanas dienestu. Procentuāli visbiežāk izmeklētie noziegumi ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, kas ir 19% gadījumu. 14% gadījumu tā ir kukuļdošana, savukārt 10% gadījumu tiek izmeklēti noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju darbībā.

Kā deputātiem sacīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, 2022. gada biroja prioritāšu sarakstā ir priekšvēlēšanu aģitācijas normu ievērošanas uzraudzība pirms 14. Saeimas vēlēšanām, korupcijas risku analīze, KNAB stratēģijas izstrādāšana nākamajam darbības periodam.

Tāpat starp prioritātēm ir arī jaunas ziņošanas platformas izveide, kurā cilvēki var ziņot kā, piemēram, trauksmes cēlēji, un saņemt arī atgriezenisko saiti par savu ziņojumu, pauda KNAB priekšnieks Straume.

Komisijas sēdes izskaņā deputāts Māris Možvillo (Neatkarīgie) kritizēja KNAB zemo kvalifikāciju grāmatvedības jautājumos, sakot, ka biroja grāmatvežu kvalitāte ir ļoti zema, un šī brīža iespaids par KNAB lēmumiem un secinājumiem "izraisa šausmas normālo grāmatvežu rindās".

Viņš arī uzsvēra, ka KNAB lēmumu kvalitāte ir "zem katras kritikas".

Straume uz to Možvillo atbildēja, ka nespēj šo komentēt. Viņš sacīja, ka attiecīgajā struktūrvienībā visi ir ar grāmatvežu izglītību un pārsvarā bijušie Valsts ieņēmumu dienesta auditori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!