Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 19. augustā pasludināja spriedumu tā dēvētajā "Latvijas Krājbankas" krimināllietā, atzīstot par vainīgiem bijušo bankas līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu, kuram piespriesti seši gadi aiz restēm, un bijušo bankas prezidentu Ivaru Priedīti, kuram piespriests piecu gadu cietumsods, portālu "Delfi" informēja Tiesu administrācijā.

Antonovs un Priedītis tika apsūdzēti pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā mantkārīgā nolūkā.

Priedītim apsūdzība celta par AS "Latvijas Krājbanka" likumos noteikto statistikas pārskatu un statistiskās informācijas viltošanu un slēpšanu.

Lieta tika izskatīta slēgtā tiesas sēdē, jo to lūdza cietušās bankas pārstāvis, lai aizsargātu komercnoslēpumu.

Abiem arī noteikta mantas konfiskācija, konfiscējot valsts labā kriminālprocesa laikā arestētos Priedītim piederošos nekustamos īpašumus Latvijā un Spānijā, transportlīdzekli, banku kontos esošos naudas līdzekļus un uzņēmuma kapitāldaļas.

Tiesa arī nosprieda no Antonova un Priedīša piedzīt par labu cietušajai bankai pieteikto kaitējuma kompensāciju par nodarīto mantisko zaudējumu vairāk nekā 27 miljonus eiro.

Tiesas spriedums nav stājies spēkā, un to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā.

Saskaņā ar likumu, pilnam spriedumam jābūt 14 dienu laikā, bet, ja lietas apjoma, juridiskās sarežģītības vai citu objektīvu apstākļu dēļ pilns tiesas spriedums netiks sastādīts noteiktajā laikā, tiesnesis paziņos lietas dalībniekiem, kad tas būs pieejams.

Kriminālprocess tika uzsākts 2011. gadā, bet tiesai nodots 2014. gadā. Iztiesāšanas laikā notika 55 tiesas sēdes, kuru laikā tika pārbaudīti apsūdzības un aizstāvības iesniegtie pierādījumi.

Iztiesāšanas sākumstadijā vairākas tiesas sēdes tika atliktas apsūdzētā Antonova neierašanās dēļ, tāpēc tiesa nolēma iztiesāt krimināllietu bez viņa klātbūtnes.

Iztiesāšanas laikā liecības sniedza vairāk nekā 30 apsūdzības un aizstāvības pieteiktie liecinieki, no kuriem daļa dzīvoja ārzemēs, tāpēc tika organizētas videokonferences ar ārvalstu kompetentajām iestādēm šo liecinieku nopratināšanai. Iztiesāšanas laikā vairākas tiesas sēdes tika atliktas apsūdzētā Priedīša attaisnojošu iemeslu dēļ, kā arī vairāku liecinieku attaisnotu un neattaisnotu neierašanās iemeslu dēļ. Tāpat iztiesāšanas laikā tika pasludināts pārtraukums prokurora iesniegto grozīto apsūdzību dēļ. Iztiesāšanas beigu posmu paildzināja Covid-19 vīrusa izraisītā pandēmija.

Kā ziņots, 2011. gada nogalē "Krājbankā" tika konstatēts ap 100 miljonu latu (aptuveni 142 miljonu eiro) līdzekļu iztrūkums, bet jau tā paša gada 23. decembrī Rīgas apgabaltiesa "Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu. Ņemot vērā līdzekļu iztrūkumu, FKTK padome nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu.

Policija par notikušo sāka izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka prokuratūra iepriekš pavēstīja, ka krimināllietā apsūdzības celtas divām personām, taču viņu vārdus prokuratūra neatklāja. Vienai personai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma pantiem par piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, kā arī grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Savukārt otrai personai apsūdzība celta par piesavināšanās organizēšanu.

Tāpat vēstīts, ka Augstākās tiesas (AT) Civillietu departamenta senatoru kolēģija pērn 28. aprīlī atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru apmierināta administratora "KPMG Baltics" prasība pret bijušajiem bankas valdes locekļiem par 15 366 981,50 eiro solidāru piedziņu, portālu "Delfi" informēja AT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!