Foto: LETA
Kāds slēptās kameras ieraksts no kratīšanas tā saukto legālo narkotiku tirgotavā, atklājis policijas darba metodes ne tajā labākajā gaismā, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Video redzama kratīšana kādā tirgotavā Maskavas ielā. Maisījumu izņemšanas laikā pie tirgotavas durvīm turpina klauvēt apmeklētāji, kuri, pretēji tam, kā varētu gaidīt, bešā nepaliek, jo policisti klientiem dāļā maisiņus, bet no ierakstā dzirdamā noprotams, ka tajos ir zaļā tēja.

"Cik var būt stulbi cilvēki, redz policistu un... Tūkstošais klients šodien, re, šito pa velti dodam!" dāvājot iepakojumus, saka izmeklētāji. Policijas darbinieki arī izmanto kratīšanas laiku, lai tirgotavā uzspēlētu galda tenisu, minigolfu un hokeju, dzenājot bumbiņu ar grīdas birsti, ziņo "de facto".

Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas vadība, lūgta komentēt darba metodes, sākotnēji neticēja, ka policisti tā varētu būt rīkojušies. "Ir noticis ārkārtas gadījums, par kuru uzzinot, mēs nekavējoties uzsākām dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu visus apstākļus, kādēļ tas notika, kā tas notika un pats galvenais, kas to pieļāva," pēc video noskatīšanās "de facto" sacījis Rīgas reģiona kriminālpolicijas Andrejs Sozinovs.

Savukārt Rīgas pašvaldības policija, kuras viens darbinieks arī piedalījās maisījumu izņemšanā, lai arī sola ierosināt dienesta pārbaudi, darbinieka rīcību nesteidz nosodīt. Darbinieka uzvedība esot bijusi neformāla. "Šitas korektums palīdz mums cīnīties ar tirgotājiem un ja mūsu rīcība ir kaut mazākajā brīdī nekorekta, protams, ka šie tirgotāji mēģinās izmantot situāciju un parādīt policijas darbinieku nepatīkamā gaismā," sacījis pašvaldības policijas Latgales pārvaldes priekšnieks Māris Lapiņš.

Raidījums norāda, ka policistu rīcība metusi pamatīgu ēnu uz tiesībsargu centieniem apkarot narkotiku tirdzniecību, tādējādi tirgoņiem dodot iemeslu apšaubīt rīcības likumību. Pārdēvēji, kas nevēlējās atklāt savu identitāti, "de facto" stāsta, ka kopš Rīgā sākušās iedzīvotāju patruļas, ļoti bieži veidojoties bīstamas situācijas.

"Viņi nenāk pārbaudīt, viņi nāk pret mums. Uztaisa lielu nekārtību, daudzus zudumus, godīgi sakot, viņi pat dažkārt nepaņem uz pārbaudēm," saka kāda pārdevēja Anna. Viņus papildina kolēģis Andrejs: "Es pats saprotu, ka tas [tirgot] nav labi. Bet, nu, policijas rīcība, tas nav normāli. Ienāk veikalā, piedraudot pārdevējam, kurš ir tikai pārdevējs, darot darbu šinī valstī. Visi zin, ka te nav viss kārtībā ar darbu."

Vaicāti par nodarbošanās morāli ētisko pusi, tirgotāji raidījumam salti nosaka - "likums to neaizliedz".

Jau mēnesi spēkā ir likums, kas policijai ļauj izņemt arī tos augu maisījumus, kuru sastāvā ir vielas, kas vēl nav iekļautas aizliegto sarakstā. Likums stājās spēkā 14.novembrī un zīmīgi - todien no galvaspilsētā vairāk nekā 50 zināmajām tirgotavām slēgta bija vairāk nekā puse. Tirgoņi ļoti rūpīgi sekojot līdzi likumdošanas izmaiņām, atgādina raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!