Foto: Shutterstock

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Kristīne Sutugina.

Jau vēstīts, ka februāra sākumā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki novērsa VNĪ informācijas sistēmas drošības incidentu saistībā ar valsts ekonomisko un militāro drošību. Toreiz portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecināja, ka aizturētais ir VNĪ Attīstības pārvaldes direktors Vjačeslavs Kostigovs.

VNĪ amatpersona, kura ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli, radījusi būtisku kaitējumu, neatļauti iegūstot cietušajai sabiedrībai piederošo komercnoslēpumu, norāda prokuratūrā.

Lēmums par krimināllietas nodošanu tiesai liecina, ka 4. februārī apsūdzētā persona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli un apstākļus, ka tai bija piekļuve VNĪ dokumentiem un konkrētam e-pasta kontam, pārsūtījusi uz savu privāto e-pasta kontu 105 e-pasta vēstules.

Pārsūtīto elektronisko vēstuļu saturs ietvēris ierobežotas pieejamības informāciju, tostarp informāciju par fiziskās personas privāto dzīvi, komercnoslēpumu saturošu informāciju, kā arī informāciju, kas paredzēta VNĪ iekšējai lietošanai, skaidro prokuratūrā.

Apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 200. panta 2. daļas un Krimināllikuma 318. panta 1. daļas. Likums paredz, ka par ekonomisko, zinātniski tehnisko vai citu ziņu, kuras ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu savai vai citas personas lietošanai var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt par dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Iepriekš ENAP priekšnieka pienākumu izpildītāja Ilze Sokolovska pastāstīja, ka aizturētā VNĪ amatpersona bija patvaļīgi piekļuvusi datubāzei, kurā atradās informācija par nekustamajiem īpašumiem, iepirkumiem un finanšu rakstura informācija.

Sokolovska nekomentēja, vai aizturētā persona ir Kostigovs. VNĪ pārstāvis Arnis Blodons apstiprināja, ka Kostigovs VNĪ vairs nestrādā, taču sīkākus komentārus par viņa atlaišanas iemesliem neminēja. Viņš nedz apstiprināja, nedz arī noliedza, ka aizturētā amatpersona būtu Kostigovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!