Foto: DELFI

Drošības policija (DP) pabeigusi pirms gandrīz diviem gadiem sākto kriminālprocesu tā dēvētajā Moldovas ieroču lietā, kurā kāda Latvijas firma piegādājusi bruņojumu, kas, iespējams, nonācis Lībijā, svētdien vēsta TV3 raidījuma "Nekā personīga".

Stāstu aizsāka kāds pirms, aptuveni, diviem gadiem noticis darījums, kad Moldovas armija Latvijas firmai "Latspeceksports" nolēma pārdot apmēram 60 tonnas novecojuša bruņojuma, lai tālāk to vestu uz Armēniju un Ukrainu.

Vēlāk atklājās, ka kravā bija viens no vērtīgākajiem Moldovas armijas īpašumiem – modernas prettanku raķetes un to palaišanas iekārtas, kontroles un kalibrēšanas sistēmas. Norādītā cena bija ap trim miljoni dolāru, kas, kā norāda raidījumā, ir uz pusi zemāka par reālo. Pavadošos dokumentus bija parakstījušas personas ar sagrozītiem vārdiem. Savukārt ieroču pārvešanai izmantotā Armēnijas kompānijas "Ayk Avia" lidmašīna IL-76 pirms ierašanās Moldovā bija pacēlusies no Lībijas nemiernieku ieņemtās Bengazi pilsētas. Armēnija apgalvoja, ka kravu nav saņēmusi, tāpēc secināts, ka tā nonākusi Lībijā, norāda raidījumā.

Šis gadījums ir minēts ANO Drošības padomes ekspertu ziņojumā par militāro materiālu sūtīšanu uz Lībiju revolūcijas laikā, sniedzot atbalstu konfliktā iesaistītajām pusēm. Taču ANO atzīst arī, ka tai ir izdevies iegūt tikai ierobežotu informāciju un ka Moldova uz pieprasījumu sniegt ziņas vispār nav atbildējusi.

Neoficiālas ziņas liecina, ka Latvijas izmeklētāji nav atraduši pierādījumus, ka krava nonākusi Lībijā, bet drīzāk tā nosūtīta uz Armēniju, līdzdarbojoties ar Armēniju saistītajam Seišeļu salās reģistrētajam ofšoram "Mosston Engineering Ltd". Sākotnēji bija cerēts kriminālvajāšanu sākt arī pret Tukuma lidostas līdzīpašnieku un firmas KS-Avia vadītāju Konstantīnu Soloduhu, kurš piedalījies darījuma organizēšanā. Taču tas nav izdevies, jo vēl pirms Moldovas ieroču skandāla Saeima, grozot Krimināllikumu, lēmusi, ka atbildība pienākas par ANO un Eiropas Savienības noteikto sankciju, nevis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas noteikto sankciju pārkāpšanu, kā tas bijis šajā gadījumā, norāda raidījums. Tieši tāpēc uz daudz vieglāku sodu var cerēt arī "Latspeceksporta" vadītājs, kurš līdz šim savu vainu nav atzinis.

Raidījums vēsta, ka "Latspeceksports" centies no Moldovas Aizsardzības ministrijas atgūt izgaismotajā darījumā zaudēto naudu, vainojot Moldovas pusi informācijas noplūdē un līdz ar to līguma noteikumu pārkāpšanā.

Ņemot vērā lielo starptautisko interesi par Moldovas ieroču lietu, var uzskatīt, ka Latvijas tiesa gan būs pirmā, kas to sāks izskatīt, taču, ļoti iespējams, ka tomēr ne pēdējā un, ka izmeklēšana vēl turpināsies, norāda raidījums.

Latvijā Drošības policija izmeklēšanu ir pabeigusi un lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!