Foto: Shutterstock
Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments ceturtdien pilnībā atcēla notiesājošo spriedumu krimināllietā, kurā ārsta-narkologa Igora Kudojara slepkavības organizēšanā apsūdzēta viņa sieva Violeta Žaivoronko.

Līdz ar to lieta ir nosūtīta jaunai iztiesāšanai, informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece. AT ceturtdien skatīja apsūdzētās un aizstāvja kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumu.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Rīgas apgabaltiesa apsūdzēto atzina par vainīgu uzrādītajā apsūdzībā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem. Pērn tiesa atcēla pirmās instances spriedumu daļā par noteikto sodu.

Izskatot krimināllietu pirmajā instancē, apgabaltiesa 2013.gada Žaivoronko atzina par vainīgu viņai celtajā apsūdzībā un sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz desmit gadiem, papildus nosakot arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz vienu gadu. Tāpat apgabaltiesa toreiz nolēma, ka sievietei būs jāatlīdzina kaitējums vairākiem cietušajiem. Tiesa par labu vienai cietušajai lietā piedzina no apsūdzētās kaitējuma kompensāciju par nodarīto mantisko zaudējumu 2325 eiro (1634,63 latus) un par morālo aizskārumu 14 228 eiro (10 000 latu). Par labu citai cietušajai tiesa piedzina 331 eiro kaitējuma kompensāciju par nodarīto mantisko zaudējumu. Tomēr Žaivoronko netika apcietināta uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas. Pirmās instances tiesa atstāja negrozītu viņai noteikto drošības līdzekli - policijas uzraudzību.

Kudojars ar diviem šāvieniem tika nogalināts 2010.gada 4.martā ap plkst.22.30 Rīgā, Ķengaragā. Jau pēc dažiem mēnešiem policija norādīja uz versiju, ka slepkavību mantkārīgā nolūkā organizējusi viņa paša sieva, bet slepkava bijis sievas brālis.

Ārsta atraitnei apsūdzība tika celta pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 9.punkta un 20.panta 2.daļas jeb par to, ka viņa organizējusi vīra slepkavību mantkārīgā nolūkā. Par KL 117.panta 9.punktā paredzēto noziedzīgo nodarījumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Kā iepriekš pastāstīja Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova, sākotnēji šajā lietā apsūdzība tika celta arī narkologa atraitnes draugam, bet vēlāk daļā pret viņu kriminālprocess tika izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Šis vīrietis tika apsūdzēts KL 315.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā jeb par neziņošanu, ja droši zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums, tomēr viņu paglāba likuma grozījumi, kas tagad paredz, ka personu, kurai ir kopīga saimniecība ar iespējamo noziedznieku, nevar saukt pie atbildības par neziņošanu.

Žaivoronko savulaik atradās apcietinājumā, bet pēc tam apcietinājuma termiņš viņai netika pagarināts, tāpēc patlaban apsūdzētā ir brīvībā. Žaivoronko advokāts Oskars Rode jau pirms tiesas izmeklēšanas sākšanas atklāja, ka apsūdzētā savu vainu neatzīst. Viņa nenoliedz, ka ir veikusi apsūdzībā norādītās faktiskās darbības, taču to mērķis nekādā gadījumā neesot bijis organizēt vīra slepkavību. Sievietes brālim 2010.gada 20.maijā tika piemērots apcietinājums, taču to izpildīt fiziski nebija iespējams, jo likumsargi vīrieti nevarēja atrast. Iespējams, meklējamā persona atrodas Baltkrievijā, 2010.gada vasaras sākumā norādīja policija.

Kā toreiz pastāstīja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis, ārsta sieva aizdomās par saistību ar sava vīra slepkavību tika aizturēta jau 2010.gada 9.martā, bet 11.martā tiesa viņai kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Ģimenē bija pieņemts lēmums par šķiršanos, tādēļ policija uzskatīja, ka tieši mantkārības dēļ sieva organizējusi vīra slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!