Foto: DELFI

5. aprīlī kļuvis pieejams saīsinātais spriedums, ar kuru Rīgas apgabaltiesa apmierinājusi prokurora protestu un notiesāja personu par kukuļdošanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekam ar reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā.

Ar spriedumu atcelts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2016. gada 3. maija spriedums, kas paredzēja brīvības atņemšanas sodu uz trīs gadiem, piemērojot Krimināllikuma 55. pantu par nosacītu notiesāšanu, nosakot to ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem.

Persona tika apsūdzēta pēc Krimināllikuma 323. panta 1. daļas - par to, ka viņš piedāvājis 50 000 latu kukuli KNAB darbiniekam un nodevis 10 000 latus, lai netiktu turpināta izmeklēšana divos kriminālprocesos.

Viens no kriminālprocesiem tajā brīdī atradās KNAB lietvedībā, bet otrs atradās Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajā prokuratūrā.

2013. gadā laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka SIA "Magvejs" direktors Valērijs Vasiļjevs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekam nodevis 10 000 latu no solītajiem 50 000 latu. Vasiļjevs, kā arī kukuļošanas starpnieks, par šo noziegumu tika aizturēti.

Atsaucoties uz KNAB oficiālo informāciju, laikraksts vēstīja, ka kriminālprocesa materiāli liecina, ka uzņēmējs piedāvājis 50 000 latu kukuli KNAB amatpersonai, lai tā prettiesiski nodrošinātu uzņēmējam labvēlīga lēmuma pieņemšanu citas tiesībsargājošas iestādes lietvedībā esošajā krimināllietā un lai KNAB savas kompetences ietvaros neveiktu darbības, kas vērstas uz uzņēmēja veikto noziedzīgo nodarījumu atklāšanu.

Saņemot kukuļa piedāvājumu, KNAB amatpersona ziņoja biroja vadībai, tika veikts operatīvo pasākumu komplekss, kā rezultātā pēc kukuļa daļas –10 000 latu – nodošanas uzņēmējs tika aizturēts.

2016. gadā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa krimināllietā par mēģinājumu piedāvāt 50 000 latu jeb 71 000 eiro kukuli bijušajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekam Jurim Jurašam apsūdzētajam piesprieda trīs gadu un viena mēneša cietumsodu nosacīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!