Foto: stock.xchng

Lai uzlabotu Kriminālprocesa likumā noteikto prasību cietušo bērnu un bērnu, kuri kļuvuši par lieciniekiem, nopratināšanas izpildi, Valsts policija no 1. janvāra bērnus nopratinās atbilstoši tehniski aprīkotajās Valsts policijas struktūrvienību telpās, kā arī pie privātajiem pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, psihologa, atbildot uz tiesībsarga Jura Jansona vēstuli, informējusi Iekšlietu ministrija.

Nelielu daļu bērnu plānots nopratināt arī Bērnu mājas pilotprojekta ietvaros. Ministrija skaidro, ka šogad kā pilotprojektu sākotnēji Rīgas reģionā plānots ieviest Bērnu mājas modeli. Jaunais modelis balstās uz starpdisciplināru un starpinstitucionālu sadarbību, novēršot bērna atkārtotu kļūšanu par upuri un atkārtotu emocionālu traumēšanu.

Valsts policijā jau ir noslēdzies iepirkums par psihologu pakalpojumu nodrošināšanu Valsts policijas struktūrvienību vajadzībām un tiek slēgti līgumi par šo pakalpojumu nodrošināšanu šogad.

Lai nodrošinātu bērnu nopratināšanas fiksēšanu ar skaņu un attēlu ierakstu, šogad Valsts policijā plānota 43 videokameru iegāde, kas izmaksās 25 972 eiro. Šie izdevumi jau iepriekš paredzēti Valsts policijas budžetā. Iekšlietu ministrija prognozē, ka likumsargu rīcībā jaunās videokameras nonāks 2017. gada otrajā pusē.

Vienlaikus atbildīgā ministrija uzsver, ka videokameras ir tikai daļa no tehniskā aprīkojuma, kas nepieciešams likumā noteikto cietušo bērnu un nepilngadīgo liecinieku procesuālo tiesību nodrošināšanai. Ministrija atbildes vēstulē tiesībsargam skaidro, ka tā iesniegusi arī citas iniciatīvas, lai nodrošinātu noziedzīgos nodarījumos cietušo aizsardzību un atbalstu atbilstoši likumā noteiktajam, pieprasot arī papildu finansējumu šo iniciatīvu izpildei. Taču, ņemot vērā budžeta līdzekļu ierobežoto apjomu, Ministru kabinets lēma pārējās iesniegtās jaunās politikas iniciatīvas nevērtēt.

Savukārt Saeima, izskatot ar valsts budžetu saistīto likumprojektu paketi, pieņemot grozījumus Kriminālprocesa likumā, paredzēja, ka cietušo bērnu un liecinieku pratināšanas fiksēšana skaņu un attēlu ierakstā, ja tas ir bērna labākajās interesēs un ja tas ir vajadzīgs kriminālprocesa mērķa sasniegšanai, obligāti būs jānodrošina no 2019. gada 1. janvāra. Tādēļ Iekšlietu ministrija turpinās iesāktos pasākumus, lai nodrošinātu papildu finanšu līdzekļu piešķiršanu cietušo bērnu un nepilngadīgo liecinieku procesuālo tiesību nodrošināšanai.

Atbildes vēstulē ministrija apstiprina, ka steidzami nepieciešamas darbības, lai novērstu tiesībsarga konstatētās nepilnības, kas saistītas ar cietušo bērnu un nepilngadīgo liecinieku tiesību un interešu nodrošināšanu kriminālprocesā. Iekšlietu ministrija apliecina, ka turpmāk valsts politikā šīs politikas jomas sakārtošanai veltāma krietni lielāka uzmanība.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju tikai atsevišķās Valsts policijas struktūrvienībās nopratināšanas telpas un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju aprīkojums atbilst likumā noteiktajām prasībām attiecībā uz bērnu nopratināšanu. Atbilstoši Labklājības ministrijas sniegtajai informācijai nepietiekama ir arī citu alternatīvu bērnu nopratināšanas vietu pieejamība.

Iekšlietu ministrijas ieskatā, lai pilnībā nodrošinātu bērnu procesuālo tiesību nodrošināšanu atbilstoši likumā noteiktajam, katrā Valsts policijas struktūrvienības ēkā jābūt iekārtotai atbilstošai telpai bērnu pratināšanai. Turklāt telpas nepieciešams aprīkot ar speciālu tehniku, ar kuras palīdzību var veikt gan nopratināšanas ierakstīšanu, gan arī citas izmeklēšanas darbības, piemēram, uzrādīt personas atpazīšanai, veikt atpazīšanu pēc balss, kā arī veikt videokonferences un cietušā iesniegto pierādījumu, kuri ir elektroniskajos datu nesējos, apskati, skaidro ministrija.

Savukārt attiecībā uz cietušo bērnu nopratināšanu, tiks vērtēta jaunas, uz pierādījumiem balstītas pieejas bērnu nopratināšanas ieviešana. Tās nolūks ir uzlabot bērnu seksuālās izmantošanas un seksuālās vardarbības noziegumu izmeklēšanu. Iekšlietu ministrijas rīcībā esošie dati liecina, ka bērni visbiežāk cieš no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību – 30,6% gadījumu no kopējā noziedzīgo nodarījumu, kuros cietuši bērni, skaita 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!