Foto: AFI

Drošības policija par aizdomās turētajiem tā sauktajā lidostas noklausīšanās lietā atzinusi VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" bijušo vadītāju Aldi Mūrnieku un bijušo valdes locekli Andi Damlicu, ziņo portāls "Pietiek.com", atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju.

Kā norādījis portāls, abiem tiek inkriminēta valsts amatpersonas bezdarbība pēc Krimināllikuma 319.panta. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat trīs gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Pēc "Pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, Damlicam aizdomās turamā statuss piemērots pirmdien, 1.decembrī. Savukārt Mūrnieks portālam "Pietiek.com" apstiprinājis, ka šonedēļ ir izsaukts uz Drošības policiju un "ir gatavs, ka viņam tiek piemērots aizdomās turamā statuss".

Kā ziņo portāls, lieta par nelikumīgu noklausīšanos Rīgas lidostā uz ģenerālprokuratūru kriminālvajāšanas sākšanai varētu tikt nosūtīta ne vēlāk kā decembrī. Drošības policija to izmeklē gandrīz gadu. Turklāt apsūdzības varētu tikt uzrādītas vai celtas ne tikai Drošības departamenta direktoram Raimondam Lazdiņam un viņa padotajiem, bet arī vairākiem bijušajiem lidostas valdes locekļiem.

Jau ziņots, ka pērnā gada nogalē pēc aizdomām par noklausīšanos lidostā "Rīga" no amatiem tika atstādināts Drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš un divi darbinieki – tā paša departamenta Analītiskās nodaļas vadītājs Ints Rubezis un analītiķis Andis Savko. Abiem patlaban notiek tiesvedība ar lidostu par atjaunošanu amatos.

Rīgas apgabaltiesa 17.oktobrī daļēji apmierināja Rubeža prasību pret lidostu par vienu no rīkojumiem atstādināt viņu no amata un nosprieda atjaunot Rubezi amatā. Tiesa atzina par nepamatotu VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" rīkojumu un uz tā pamata veikto Rubeža atstādināšanu no amata.

Tiesa nosprieda piedzīt no atbildētāja par labu prasītājam vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku 15 033 eiro apmērā un izdevumus par advokāta palīdzību - 2000 eiro. Tāpat tiesa nosprieda no atbildētāja valsts labā piedzīt tiesas izdevumus 1249 eiro apmērā.

Kā portāls "Delfi" noskaidroja Rīgas apgabaltiesā, 26.novembrī par apgabaltiesas spriedumu ir iesniegta kasācijas sūdzība. Tās tālākā virzība vēl nav noteikta.

Savukārt 19.novembrī Rīgas apgabaltiesa daļēji apmierināja arī Savko prasību pret lidostu un atzina abus rīkojumus par Savko atstādināšanu no amata par nepamatotiem.

Tiesa nosprieda piedzīt no lidostas par labu Savko vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku 3974 eiro apmērā par periodu no 2013.gada gada 6.decembra līdz šā gada 6.martam un vidējo izpeļņu 8238 eiro apmērā par periodu no 8.aprīļa līdz 5.novembrim.

Līdz ar to par labu Savko no lidostas tiesa lēma kopumā piedzīt 12212 eiro. Tāpat Rīgas apgabaltiesa nosprieda no atbildētāja par labu prasītājam piedzīt ar tiesvedību saistītos izdevumus 2850 eiro apmērā un piedzīt no atbildētāja par labu valstij valsts nodevu 682 eiro apmērā.

Savko prasība daļā par nelabvēlīgu seku radīšanas aizlieguma pārkāpumu un atlīdzības piedziņu par morālo kaitējumu tika noraidīta.

Pilns spriedums būs pieejams 3.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!