Foto: F64

Rīgas brīvostas pārvalde neatzīst Valsts kontroles (VK) atzinumā norādītos pārmetumus un līdz ar to nesaskata pamatu kriminālprocesa sākšanai par iespējamiem kriminālpārkāpumiem projekta "Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra" īstenošanā, portālu "Delfi" informēja pārvaldes Projekta vadības vienības vadītāja Sanita Kaire.

VK atzinumus Rīgas brīvosta pārsūdzējusi tiesā, un Augstākā tiesa (AT) to pieņēmusi izskatīšanai pēc būtības. Latvijā tas ir bezprecedenta gadījums, norāda Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve.

"Vairāki no VK ziņojumā iekļautajiem secinājumiem ir vienkārši absurdi. Piemēram, VK apšauba Krievu salas projekta lietderību, norādot, ka tas nesniegs pozitīvu efektu no vides viedokļa. Šādu secinājumu VK darbinieki, kas noteikti nav vides eksperti, izdara, neņemot vērā faktu, ka, izstrādājot projektu, ir veikti visi nepieciešamie ietekmes uz vidi novērtējumi un pārbaudes, ko likumā noteiktajā kārtībā un atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) prasībām ir veikuši kompetenti vides speciālisti," klāstījis Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Viņš uzsvēris, ka projekta īstenošanas laikā veiktas vismaz sešas neatkarīgas pārbaudes un auditi, un nevienā neesot konstatēti būtiski pārkāpumi. "Savukārt VK ziņojumā ietverti no dokumentiem izrauti teikumi, nevērtējot dokumenta saturu un dokumentā pausto informāciju pēc būtības. Tādējādi tie vērtējami kā tendenciozi un iespējami negatīvi atspoguļo veiktās darbības. Tāpēc arī Rīgas brīvosta ir pārsūdzējusi VK ziņojumu tiesā un AT Administratīvo lietu departaments to ir pieņēmis izskatīšanai pēc būtības, kas Latvijā ir bezprecedenta gadījums," atkāroti skaidrojis Loginovs.

Rīgas brīvosta informē, ka projekta realizēšanas nepieciešamība radās saistībā ar jauno Rīgas pilsētas attīstības plānu 2006.-2018. gadam, paredzot pārcelt piesārņojošās kravu pārkraušanas operācijas no pilsētas centra un Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas apkārtnes uz tam piemērotu vietu. Tādejādi paredzēts ilgtermiņā nodrošināt pilsētas ilgtspējīgu attīstību un labākus dzīves apstākļus Rīgas pilsētas iedzīvotājiem. Projekts tā sagatavošanas posmā tika visaptveroši izvērtēts no tehniski ekonomiskā viedokļa, no vides ietekmes viedokļa, no izmaksu ieguvumu viedokļa. Par projektu tika pieņemti atbalstoši lēmumi Latvijas institūcijās un EK. Turpmākajā projekta īstenošanā visas izmaiņas tika saskaņotas ar EK, kas nevienā brīdī nav norādījusi uz kādiem pārkāpumiem vai neatbilstībām, pauž Rīgas brīvosta.

"Visi būvdarbi Krievu salas projekta ietvaros tikuši īstenoti noteiktajos termiņos un nodoti ekspluatācijā jau aizvadītā gada nogalē, panākot tam paredzētā finansējuma – gan Kohēzijas fonda gan nacionālā līdzfinansējuma – ietaupījumu 10,6 miljonu eiro apmērā, kas norāda uz atbildīgu un saimniecisku pieeju projekta īstenošanā. Šis fakts ir nepārprotams, neapstrīdams un pierādāms, turklāt Latvijā nav pārāk daudz organizāciju, kas spējušas īstenot šādus vērienīgus projektus ar būtisku ietaupījumu," norāda Krievu salas projekta vadītāja Kaire.

Attiecībā uz ārpakalpojumu izmantošanu projekta īstenošanā, Rīgas brīvostas pārvalde norāda, ka jau paši VK revidenti ziņojuma secinājumos vērsuši uzmanību uz Rīgas brīvostas pārvaldes darbinieku kapacitātes trūkumu projekta īstenošanā, iesakot palielināt projekta komandas kapacitāti. Apzinoties, ka ar esošo resursu kapacitāti projektu Rīgas Brīvostai īstenot nav iespējams, projekta iesniegumā Kohēzijas fonda līdzfinansējuma saņemšanai jau tikusi plānota projekta organizācijas struktūra, kas paredz atsevišķām funkcijām, ekspertīzēm un specifiskām darbībām piesaistīt ārpakalpojumu sniedzējus. Brīvosta skaidro, ka tādējādi nodrošinājusi trūkstošo projekta vadības un īstenošanas kapacitāti.

Tāpat Rīgas brīvostas pārstāvji norāda, ka Rīgas brīvostā pie Krievu salas projekta īstenošanas, kas pēc finanšu apjoma esot viens no lielākajiem valstī jebkad realizētajiem projektiem ar Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, strādā vien trīs darbinieki. Līdz ar to Brīvosta uzskata, ka pamatoti apgalvot, ka ziņojumā minētais – ka līgumi noslēgti ar ārpakalpojumu sniedzējiem par tādu uzdevumu veikšanu, kas noteikti tās darbinieku amatu aprakstos – ir nekorekts un neatbilst faktiskajai situācijai.

Attiecībā uz projekta ietvaros veiktās atklātās noliktavas pārcelšanu, Rīgas brīvosta skaidro, ka projekta īstenošanai noteiktā apjomā bijis nepieciešams atbrīvot noteiktu ostas teritoriju. Tāpēc, lai nodrošinātu šajā teritorijā veiksmīgi strādājoša komersanta darbības nepārtrauktu turpināšanos, Rīgas brīvosta pieņēmusi lēmumu pārcelt konkrēto atklātā tipa noliktavu uz citu līdzvērtīgu teritoriju.

Jau ziņots, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) nolēmusi sākt kriminālprocesu par iespējamiem kriminālpārkāpumiem Rīgas brīvostā.

Iepriekš ENAP, pamatojoties uz Valsts kontroles (VK) secinājumiem, sāka resorisko pārbaudi. Tagad Valsts policija pieņēmusi lēmumu par to, ka VK ziņojumā minētie apstākļi ir jāvērtē kriminālprocesā. Kriminālprocess pašlaik kvalificēts pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā", skaidroja Valsts policijā.

Aizdomās turēto pašlaik nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!