Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa 16. martā bijušo SIA "Rīgas nami" vadītāju Kārli Kavacu atzinusi par vainīgu dienesta viltojumā un dienesta pilnvaru pārsniegšanā. Tiesa piespriedusi viņam brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un 12 dienām.

Rīgas apgabaltiesā portālam "Delfi" apstiprināja, ka šonedēļ pasludināts saīsinātais spriedums, kuru vēl būs iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā, par pilna nolēmuma pieejamības dienu pašlaik noteikts 30. marts.

16. martā Rīgas apgabaltiesa atcēlusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2018. gada 6. septembra spriedumu un taisījusi jaunu spriedumu, ar kuru atzina Kavacu par vainīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 317. panta 3. daļā un Krimināllikuma 327. panta 1. daļā, piespriežot Kavacam reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un 12 dienām.

Tāpat tiesa nosprieda savulaik no SIA "ZEUS" izņemtos naudas līdzekļus 582 271,61 eiro apmērā atzīt par noziedzīgi iegūtiem un atdot SIA "Rīgas nami".

Savukārt no Kavaca SIA "Rīgas nami" labā piedzīta kaitējuma kompensācija 1 218 714,61 eiro apmērā.

Krimināllikuma 317. panta 3. daļa paredz kriminālatbildību par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, ja tās izraisījušas smagas sekas.

Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt Krimināllikuma 327. panta 1. daļa par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, apzinoties, ka dokuments ir viltots, ja to izdarījusi valsts amatpersona, paredz, ka par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Kā ziņots, 2018. gada 6. septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa paziņoja attaisnojošu spriedumu, par kuru SIA "Rīgas nami" iesniedza apelācijas sūdzību, bet prokuratūra apelācijas protestu.

Kavacs no "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja amata tika atstādināts 2012. gada rudenī. Pašvaldības vadība toreiz publiski pavēstīja, ka uzņēmumā esot veikti augsta riska finanšu darījumi ar tā brīvajiem līdzekļiem kopumā par 1,71 miljonu eiro. Nepilnu mēnesi vēlāk Kavacu aizturēja policija, un toreizējais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) paziņoja, ka atstādinātais "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājs tiekot turēts aizdomās par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Lietai nonākot tiesā, Kavacs tika apsūdzēts gan par dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu apzinātu izsniegšanu un izmantošanu, gan par to, ka viņš kā valsts amatpersona veicis tīšas darbības, kas pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu un uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ar šīm darbībām radot būtisku kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!