Foto: F64

Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" iepirkumu krimināllietā apcietinātā uzņēmēja Māra Martinsona advokāts Didzis Vilemsons iesniedzis sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saistībā ar, viņaprāt, nepamatoto drošības līdzekļa piemērošanu viņa klientam.

Medijiem izplatītajā paziņojumā advokāts skaidro, ka 50 dienas pēc apcietināšanas ne uzņēmējam Martinsonam, ne viņam kā Martinsona advokātam joprojām nav skaidrs, kas tieši ir inkriminētais pārkāpums un, kādēļ Martinsons būtu jāpatur apcietinājumā.

"Kriminālprocesa virzītājs joprojām nav skaidrojis, kā Martinsons būtu varējis atbalstīt kukuļdošanu amatpersonai, ja tā arī nav nosaukts vārdā, kura amatpersona šo kukuli būtu saņēmusi. Vēršoties pret nepamatoto drošības līdzekļa – apcietinājuma – piemērošanu, Vilemsons ir iesniedzis sūdzību ECT," teikts paziņojumā.

"Māris Martinsons pilnībā noraida jebkādus pārkāpumus vai nelikumīgas darbības. Iespēju robežās iepazīstoties ar lietas materiāliem, varu teikt, ka tā ir baltiem diegiem šūta – nav skaidrs mana klienta nodarījums, nav skaidrs, kā šis šķietamais pārkāpums ir veikts un, kurš būtu guvis labumu no tā," paziņojumā uzsvēris Martinsona advokāts Vilemsons.

Viņš skaidro, ka ECT savos lēmumos norādījusi, ka apsūdzības uzturētājam jāinformē apcietinātais vai viņa pārstāvis par apsūdzības puses argumentiem vai viedokli, lai tiem būtu iespēja atbildēt uz šiem argumentiem. Tāpat aizstāvībai jābūt garantētai pieejai lietas materiāliem, uz kuriem apsūdzības uzturētājs balsta savus argumentus.

Aizstāvības ieskatā tas joprojām nav noticis, tāpēc liek domāt vai nu par to, ka faktiski nekādu lietas materiālu nav, vai arī par ļoti nopietnu pārkāpumu. Atsaucoties uz ECT iepriekš pausto, aizstāvības īstenotājs pauž, ka tad, ja pusēm netiek dotas vienādas iespējas, process nav objektīvs un pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

"Māris Martinsons vēlas aktīvi līdzdarboties izmeklēšanā, skaidri zinot, ka nav vainīgs nekādos nodarījumos saistībā ar lietām, kuru ietvaros ir aizturēts. Arī es kā viņa advokāts pieprasu, lai mums tiktu dotas iespējas kvalitatīvai aizstāvībai. Taču ir pagājušas tieši 50 dienas, un šādas iespējas mums nav, jo apsūdzības puse apcietinājumā esošam cilvēkam pat necenšas paskaidrot, kādu iemeslu pēc viņš ticis ieslodzīts," paziņojumā uzsvēris Vilemsons.

Jau ziņots, ka KNAB novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir nu jau bijušais Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētāj Leons Bemhens, uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis sākotnēji piemērots vien Kokinai, pārējiem tika piemērots apcietinājums.

Pārskatot drošības līdzekļus apcietinātajiem, no apcietinājuma atbrīvots Krjačeks. Savukārt Kozaku, Volkinšteinu un Bemhenu tiesa pērnā gada nogalē nolēma paturēt apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!