Foto: LETA

Tieslietu ministrija (TM) rosina turpmāk kriminālsodu piemērot ne tikai par rupju sabiedriskā miera, bet kopumā par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas.

Pašlaik Krimināllikumā paredzēts sods par rupju sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu, vai organizāciju darbu.

Tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) rosina vārdus "sabiedriskā miera traucēšanu" aizstāt ar vārdiem "sabiedriskās kārtības traucēšanu".

Par sabiedriskā miera traucēšanu pašlaik ir paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Vēstulē Saeimas Juridiskajai komisijai TM norāda, ka pašreizējā normas redakcija praksē kavē tās piemērošanu, jo sabiedriskais miers ir tikai viens no sabiedriskās kārtības elementiem.

Atbildīgās darba grupas eksperti atzinuši, ka pašlaik norma par rupju sabiedriskā miera traucēšanu faktiski netiek piemērota attiecībā uz vardarbības sludināšanu interneta vidē. Tomēr TM secinājusi, ka par huligānismu interneta vidē pie kriminālatbildības faktiski var saukt jau pašlaik, ja vien tiek konstatēts Krimināllikuma minētā panta sastāvs, pauž Broka.

TM Juridiskajā komisijā iesniegusi arī vairākus citus priekšlikumus izmaiņām Krimināllikumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!