Foto: LETA

Šobrīd Latvijas robežposteņos trūkst 17% muitas darbinieku jeb brīvas ir 120 vakances, tā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

"Ir jāceļ muitnieka profesijas prestižs. (..) Sabiedrība ļoti bieži ne līdz galam saprot muitas lomu –vai tas būtu breksits, e-komercija, pandēmija, vai šī brīža sankcijas. Muita spēlē ļoti lielu lomu mūsu ikdienā. Šobrīd mēs saskaramies ne ar to vienkāršāko situāciju – personālresursu trūkumiem. Ļoti ceram, ka šis gads būs tas, kurā ieguldīsim personāla attīstībā un godaprātā," žurnālistiem sacīja Zukuls.

"Ļoti ceram, ka muitnieka darbs beidzot tiks novērtēts un mēs spēsim sagaidīt algas pielikumu. Kad ņemam darbā cilvēku, sākam ar [atalgojumu] 760-820 eiro uz papīra. Domāju, ka tas izsauc izbrīnu un nesapratni. Protams, tālāk attīstoties, cilvēks var saņemt vairāk, bet bieži vien tas saistīts ar naktstundām," pauda Muitas pārvaldes direktors.

Viņš sacīja, ka faktiski trūkst 17% darbinieku, kas ir 120 vakances tieši robežposteņos.

"Patiešām ar lielu cerību gaidām jauno budžetu un ceram, ka situāciju spēsim uzlabot. Esam gana ieguldījuši tehnikās, nokomplektējuši austrumu robežu ar skeneriem, esam ieviesuši risinājumus klientu apkalpošanā, lai pāatrinātu muitošanu, uzlabotu kontroli. Ir tas brīdis, kad jāiegulda pašos profesionāļos. Tas ir sabiedrības interesēs, lai šie cilvēki būtu profesionāļi un profesionāli darītu savus pienākumus," pauda muitas šefs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!