Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirmdien telefonkrāpnieki no kādas sirmgalves Ventspilī izkrāpuši 2000 eiro, solot palīdzēt nelaimē nonākušai radiniecei, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Ap pulksten 13:30 sievietei nepazīstamas personas piezvanījušas uz mājas tālruni un stāstījušas par radinieci Baltkrievijā, kura nonākusi nepatikšanās un kurai nepieciešama palīdzība, lai nebūtu "jāiet cietumā". Krāpnieki sirmgalvei prasījuši 4000 eiro par palīdzību.

Kundze atbildējusi, ka tādas naudas viņai nav, taču norādījusi, ka viņas rīcībā ir 2000 eiro. Zvanītājs, kurš uzdevies par advokātu, atzinis par pietiekamu arī šādu summu. Vīrietis vaicājis, vai nauda atrodas sievietes mājās, turklāt interesējies arī, kādās banknotēs minētā summa pieejama.

Sarunas laikā ,,izpalīgs" no Ventspils jau bijis pie dzīvokļa durvīm, un sirmgalve atdevusi viņam naudu. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vīrietis bijis nevīžīga izskata, tumšās drēbēs ar bārdu.
Sieviete pēc notikušā informējusi policiju un atzinusi, ka notikumi risinājušies tik strauji, ka nav varējusi atgūties, sazināties ar radinieci un noskaidrot patieso situāciju.

Valsts policija norāda, ka tas ir pirmais šāda rakstura noziedzīgs nodarījums Ventspils pusē pēdējā laikā. Iepriekš līdzīgi notikumi risinājušies Liepājā. Tur 2013.gada vasaras beigās un rudenī vairākkārt uzdarbojušies telefonkrāpnieki. Viņi galvenokārt zvanījuši gados vecākiem cilvēkiem, stāstot par nelaimē nonākušiem tuviniekiem un solot palīdzību.

Rezultātā no personām izkrāptas ievērojamas naudas summas. Nodarītais materiālais kaitējums veidoja vairāk nekā 15 000 eiro, 2000 dolāru un 1235 latu. Aptuveni trešo daļu no visas summas likumsargiem izdevies atgūt un atdot cietušajām personām. Kopumā aizturētas un sauktas pie atbildības četras personas no Lietuvas.

Valsts policija atgādina, ka, saņemot šāda vai līdzīga rakstura zvanu, nekavējoties jāsazinās ar policiju un jāinformē par notikušo. Iedzīvotāji informēt var zvanot pa tālruni 110 vai vēršoties personīgi tuvākajā policijas iecirknī.

Savukārt, lai pārliecinātos, ka bažām par tuvā cilvēka dzīvību un veselību nav pamata, ieteicams piezvanīt viņam pašam. Gadījumos, kad patiešām ir notikusi nelaime, policijas darbinieki nekad nelūdz naudu, atgādina likumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!