Foto: LETA
Rīgas rajona tiesa Jūrmalā piektdien lēma uzdot Eiropas Savienības (ES) Tiesai vairākus prejudiciālos jautājumus - visus saistībā ar apsūdzētā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča kā Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes locekļa kriminālprocesuālo imunitāti. Līdz ES Tiesas lemtajam tiesvedība krimināllietā apturēta.

Jautājumi ir gan saistībā ar imunitātes esamību vai neesamību, tās plašumu un iespējām tās atcelšanai, ja ES Tiesas atbildes liecinās, ka imunitāte pastāv.

Tiesa norādīja, ka ES Tiesai lūgts šos jautājums izskatīt paātrinātā tiesvedībā, bet līdz ES Tiesas lēmumam tiesvedība krimināllietā tiek apturēta. Lēmums nav pārsūdzams.

Prokurore Viorika Jirgena pēc tiesas lēmuma žurnālistiem sacīja, ka lēmums nav pārsūdzēts, un viņa pārlieku kritizēt to negatavojas, jo arī argumentācija šim lēmumam vēl nav zināma. Pilnais lēmums būs jaunnedēļ, pirmdien.

Vispārīgi runājot par prejudiciālajiem jautājumiem, ko tiesa lēma uzdot ES Tiesai, prokurore norādīja, ka tie ir citādāk formulēti nekā zvērināts advokāts Mārtiņš Kvēps bija pieteicis savā lūgumā tiesai. Viņa vērtēja, ka tiesas lemtie jautājumi ir daudz plašāki, kā arī tajos ietverta risinājuma meklēšana gadījumā, ja nu prejudiciālā kārtībā imunitāte tiek konstatēta. Jirgena norādīja, ka, kā viņa saprot, tiesa vienkārši grib pārliecināties, būt droša, ka šajā krimināllietā netiek pārkāpta imunitāte. "Es to uztveru kā pārapliecināšanos," teica Jirgena, piebilstot, ka varbūt tas pat vērtējams pozitīvi. Savukārt viņas iekšējā pārliecība jautājumā par imunitāti Rimšēvičam nav mainījusies.

Tāpat Jirgena norādīja, ka šobrīd, kad lieta jau ir nonākusi tiesā, viņai nebūs nekādu problēmu ES Tiesā iesniegt visus nepieciešamos lietas materiālus.

Jau ziņots, ka par kukuļošanu apsūdzētā Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizstāvis advokāts Mārtiņš Kvēps Rīgas rajona tiesā Jūrmalā iepriekšējā sēdē norādīja, ka viņa aizstāvāmais ir ne tikai LB prezidents, bet arī ECB padomes loceklis, līdz ar to viņam ir kriminālprocesuāla imunitāte, kuru apsūdzības uzturētājs nav lūdzis atcelt.

Advokāts iepriekš skaidroja, ka jautājumus, vai Rimšēvičam ir ECB padomes locekļa imunitāte pret kriminālvajāšanu un tiesāšanu, izlemt var tikai ES Tiesa. Līdz ar to Kvēps tiesai lūdza par šiem jautājumiem vērsties ES Tiesā prejudiciāla nolēmuma taisīšanai, bet kamēr ES Tiesa šos lēmumus izlemj, tiesvedību krimināllietā apturēt.

Lūgta īsumā izskaidrot tiesā pausto un rakstiski iesniegto viedokli, kāpēc Kvēpa pieteiktais lūgums būtu noraidāms, prokurore Jirgena žurnālistiem paskaidroja: "Tāpēc, ka apsūdzībā nav iekļauti apgalvojumi, ka viņš [Rimšēvičs – red.] izdarījis noziedzīgās darbības, būdams ECB padomes loceklis. Tas arī izskanēja manā rakstiskā viedokļa nobeiguma daļā."

Jirgena norādīja, ka tas ir vispārzināms fakts, ka viņam kā ECB padomes loceklim šīs tiesības piemīt, bet par to viņš netiek saukts pie atbildības. Jirgena uzsvēra – uzsvars ir uz to, ka Rimšēvičs noziedzīgās darbības nav veicis, rīkojoties kā ECB padomes loceklis.

Jau iepriekš prokurore Jirgena tiesā pauda, ka vēršanās ES Tiesā, lūdzot taisīt prejudiciālu nolēmumu, viņasprāt, ir nepamatota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!