Foto: LETA

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzības neatļautu ziņu iegūšanā un izpaušanā uzrādītas Ilmāram Poikānam jeb "Neo", kurš pirms trīs gadiem satricināja Latvijas publisko telpu, atklājot "caurumu" Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā sistēmā un iegūstot datus par valsts uzņēmumu un iestāžu darbinieku algām un publiskojot tos internetā.

Prokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka 1.jūlijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā vīrietis apsūdzēts par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un komercnoslēpuma saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu.

Apsūdzība liecina, ka vīrietis, būdams reģistrēts Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotājs nelikumīgi lejupielādējis datus ar fizisko personu datiem, kā arī neatļauti ieguvis Valsts ieņēmuma dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas (VID EDS) elektroniskos dokumentus.

Lietā nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka toreizējās žurnālistes Ilzes Naglas vadītais Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 2010.gada februāra vidū ziņoja, ka VID EDS atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De facto" uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" ("4ATA"). Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvēja par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Poikānu, kurš atzinās, ka viņš ir Neo.

Policijas veica kratīšanu arī Naglas dzīvesvietā un atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un arī vairākas flešatmiņas.

Nagla iesniegusi prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, apstrīdot kratīšanas likumību, ko policija veica viņas dzīvesvietā. Policija atsavināja žurnālistes personīgo datoru un tādējādi ieguva ziņas arī par žurnālista informācijas avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!