Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kopā ar Ģenerālprokuratūru ir noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamo korupciju Dobeles novada domā, secinot, ka Dobeles novada domes deputātam piedāvātais priekšsēdētāja vietnieka amats apmaiņā pret izšķirošo balsi balsojumā par domes priekšsēdētāju uzskatāms kā koalīcijas veidošanas procesa elements, nevis kukulis, lasāms biroja mājaslapā.

Attiecīgi birojs izbeidzis kriminālprocesu, kas tika ierosināts pret Saeimas deputātiem Viktoru Valaini (ZZS) un Ralfu Nemiro (Neatkarīgie), kurus izmeklēja saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu Dobeles novada domē.

Birojā skaidroja, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka Dobeles novada domes deputātam piedāvātais politiskais priekšsēdētāja vietnieka amats apmaiņā pret vēlamo balsojumu par konkrētu domes priekšsēdētāja kandidatūru ir uzskatāms nevis kā personisks vai nepienācīgs labums, bet kā daļa no jaunas koalīcijas veidošanas procesa. Izteiktais piedāvājums paredzēja turpmāku sadarbību koalīcijas ietvaros līdz novada domes pilnvaru termiņa beigām, kā arī iespēju deputātam plašāk īstenot novada domē ievēlētas amatpersonas pilnvaras. Tāpat iegūtie pierādījumi norāda, ka priekšsēdētāja vietnieka amats netika piedāvāts nedz kopā ar naudu, nedz ar iespēju saņemt atlīdzību bez amata pienākumu veikšanas.

Biroja publicētajā anonimizētajā lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu lasāms, ka šī gada 9. septembrī kādas frakcijas telpās pieteikuma iesniedzējam piedāvāts, viņa ieskatā, kukulis – amats Dobeles domē.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka šis piedāvājums izteikts Dobeles domes deputātam Mārim Feldmanim (KPV LV).

No biroja publicētā anonimizētā lēmuma secināms, ka Feldmanis ticies ar Valaini un Nemiro, kā arī Uldi Auguli (ZZS), lai apspriestu Feldmaņa balsojumu jautājumā par Dobeles novada domes priekšsēdētāja gāšanu.

Savukārt 27. septembrī Feldmanis ticies ar Nemiro veikala "Maxima" stāvvietā, kurā Feldmanis Nemiro iepazīstinājis ar deputātu sarakstu, ar kuriem nevēlētos strādāt kopā domē. Nemiro sarunas laikā Dobeles domes deputātam cita starpā norādījis, ka domes priekšsēdētāja vietnieka amats dod dažādus labumus, tostarp finansiālus.

No biroja publicētā lēmuma noprotams, ka laika posmā līdz Dobeles domes sēdei 4. oktobrī, kurā no amata tika atbrīvota līdzšinējā domes vadība, Feldmanis vairākkārt sazinājās ar abiem Saeimas deputātiem.

Lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu uzsvērts, ka Valaiņa un Nemiro dalība Dobeles domes deputāta pārliecināšanā nav vērtējama kā nelikumīga, ciktāl piekrišanas panākšanai netiek lietoti nelikumīgi līdzekļi.

Ievērojot minēto, izmeklēšanā secināts, ka aicinājums pašvaldības domes deputātam balsot noteiktā veidā, pretī apsolot atbalstu šā deputāta iecelšanai pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieka amatā, vērtējams kā tiesisks arī likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" tvērumā. Politisko amatu piedāvāšana un pieprasīšana, nepieļaujot likuma pārkāpumu, ir neatņemama daļa no politisko koalīciju veidošanas procesa.

Izvērtējot iegūtos pierādījumus, KNAB un Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļa guva pārliecību, ka konkrētajā gadījumā piedāvātais politiskais amats Krimināllikuma izpratnē nav uzskatāms par kukuli, un 21. decembrī pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule norādījusi, ka korupcijas apkarošanā izšķiroša loma ir sabiedrības aktīvai rīcībai, kas tostarp izpaužas kā gatavība ziņot par aizdomīgiem, iespējams, ar korupciju saistītiem darījumiem. "Šādos gadījumos KNAB augstu vērtē katra iesniedzēja pieņemto lēmumu sazināties ar tiesībaizsardzības iestādi, uzticot KNAB izmantot likumā noteiktās pilnvaras un pārliecinoties, vai konkrētie darījumi varētu būt veikti koruptīvu noziedzīgu nodarījumu rezultātā," citēta Cīrule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!