Foto: F64

Pirms divarpus gadiem Rīgas apgabaltiesa, bažījoties par politiķa Aivara Lemberga krimināllietā arestētās mantas stāvokli, nolēma atcelt šveicieti Rūdolfu Meroni no turpmākas šīs mantas glabāšanas. Arestētie īpašumi bija jāpārņem valstij, taču līdz šim tas nav izdarīts, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Raidījums atgādina, ka tiesa Meroni uzdeva arestēto mantu nodot Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA), taču tas nenotika, un pērn valdība aiz slēgtām durvīm uzdeva Tieslietu ministrijai šo jautājumu atrisināt. Noteiktajā termiņā darbs nav paveikts.

Meroni no mantas glabāšanas tika atcelts, jo viņa atskaites bijušas nepilnīgas un policija izmeklēja iespējamu mantas izšķērdēšanu, atzīmē raidījums.

Patlaban rit piecpadsmitais gads, kopš Lemberga krimināllieta atrodas tiesā. Ilgajā tiesas prāvā laiku pa laikam tika aktualizēts jautājums par to, kā Ventspils tranzītbiznesa "ofšoru firmu tīkla arhitekts Meroni pieskata viņam uzticēto arestēto mantu," ziņo raidījums.

Meroni sākotnēji "de facto" paudis "atvieglojumu" par atcelšanu no mantas glabāšanas Lemberga lietā, taču arī izteicies, ka īsti nesaprotot, ko no viņa vēlas, kā arī norādīja uz niansēm, kāpēc nevarot lēmumu izpildīt. Pēcāk viņš apgalvoja, ka ticis atstādināts uz maldīgas informācijas pamata. Rezultātā NVA pārziņā manta nav nonākusi.

"de facto" atgādina, ka NVA, nespējot tikt galā pašu spēkiem, gribēja piesaistīt palīgā advokātus un auditorus no malas, bet šis iepirkums tika apturēts.

Iepriekšējā Krišjāņa Kariņa (JV) valdība slēgtā sēdē pērn 1.februārī izvēlējās iet citu ceļu. Publiski tika atklāts vienīgi tas, ka Tieslietu ministrija (TM) strādās pie jauna normatīvā regulējuma arestētu kapitālsabiedrību daļu pārvaldībai. Darbs bija jāpaveic līdz pagājušā gada 1.decembrim.

"Tātad esmu mantojusi no iepriekšējā ministra šādu uzdevumu, Ministru kabineta uzdotu uzdevumu TM. Pārņemot savas pilnvaras no iepriekšējā ministra, tas nebija izpildīts. (..) Esmu uzdevusi vēlreiz man skaidri pateikt, kādā termiņā tas būs gatavs," raidījumam sacījusi tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Iepriekšējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) gan vainojis Iekšlietu ministriju, kura neesot izpildījusi uzdoto. Tieši šī ministrija, Bordāna ieskatā, sabotējusi iepirkuma rīkošanu šo kapitāldaļu pārvaldīšanai. "Es domāju, ka tā ir izvērtējama rīcība no likumiskā viedokļa, kāpēc viņi nesarīkoja šo konkursu un neuzdeva kādai kompānijai pārvaldīt," LTV sacījis Bordāns.

Viņš gan arī noliedzis, ka darbs nebūtu izpildīts. Eksministram esot palicis atmiņā, ka ministrija atbilstošu ziņojumu valdībai sagatavojusi. TM gan par to neko nezina: jautājums līdz valdībai tā arī nav ticis, vēsta raidījums.

Lībiņa-Egnere neiekļaušanos termiņos raidījumam pamatojusi ar sarežģīto uzdevumu – saskaņot kriminālās tiesības ar komerctiesībām. Tomēr viņa solījusi dokumentu sagatavot. "Tas nebūs formāls izpildījums. Tas būs pēc būtības tāds, lai jautājumu atrisinātu," viņa norāda.

Raidījums vēsta, ka Rīgas apgabaltiesas ieskatā joprojām ir spēkā 2020. gada 17. augustā uzliktais pienākums Meroni nodot mantu glabāšanā NVA. Nekādi jauni lēmumi nav pieņemti.

Apelācijas instances tiesā tā dēvētajā Lemberga krimināllietā, kurā apsūdzēti arī viņa dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis, pašlaik notiek tiesu debates. Tas nozīmē, ka lieta iegājusi finiša taisnē un lietā arestēto īpašumu stāvoklis ir svarīgs, lai notiesājoša sprieduma gadījumā, būtu manta, ko konfiscēt, atgādina raidījums.

Valsts policijā pašlaik arī turpinās izmeklēšana arī par to, ka Meroni nav izpildījis tiesas lēmumu par mantas nodošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!