Foto: F64

Otrdien Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūra tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ventspils ostas Muitas kontroles punkta vecākais muitas uzraugs par to, ka viņš, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieņēma 100 eiro kukuli pirms kādas likumīgas darbības neizdarīšanas, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Viņš apsūdzēts arī par to, ka ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli, radot būtisku kaitējumu.

Šobrīd VID muitnieks, pamatojoties uz kriminālprocesā piemēroto drošības līdzekli – noteiktas nodarbošanās aizliegumu –, ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas.

Saskaņā ar apsūdzību šā gada 3. jūnijā apsūdzētais, veicot savus tiešos amata pienākumus, pieņēma muitas kontrolei no Zviedrijas ieceļojušo kravas transportlīdzekli, kurā atradās muitošanai pakļauta krava – Norvēģijā no uzskaites noņemtās automašīnas.

Kravas transportlīdzekļa vadītājs, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, norādīja, ka viņam nav muitas deklarācijas par minēto kravu, un izteica apsūdzētajai VID amatpersonai priekšlikumu, lai viņš neveic muitas kontroles pasākumus un nesastāda administratīvā pārkāpuma protokolu, un par to piedāvāja un vēlāk arī nodeva 100 eiro kukuli, ko muitnieks pieņēma.

Tāpat šī VID amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, apzināti neveica minētā transportlīdzekļa muitas fizisko kontroli, nesastādīja muitas apskates aktu, neuzsāka administratīvā pārkāpuma procesu un ļāva šī transportlīdzekļa vadītājam turpināt ceļu, tādā veidā nodrošinot labvēlīgus apstākļus kontrabandas ievešanai Latvijas muitas teritorijā.

Ar šīm darbībām apsūdzētais radīja būtisku kaitējumu, proti, valstij tika nodarīts mantisks zaudējums nenomaksātā muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa veidā –vairāk nekā 2674 eiro un apsūdzētais diskreditēja VID darbinieka amatu, graujot muitas darbinieka prestižu un sabiedrības uzticību valsts pārvaldei, radīja sabiedrībā negatīvu iespaidu par VID darbinieka ētikas normu kritērijiem, diskreditēja Latvijas valsti, VID un tā reputāciju, kā arī apsūdzētā darbību rezultātā netika sasniegts VID Muitas pārvaldes pamatuzdevums – muitas pārkāpumu atklāšana un novēršana, norāda prokuratūrā.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Kurzemes rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!