Foto: LETA

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 ierobežošanu, 12. klasei mācību gads šogad pagarināts līdz 7. jūlijam, ceturtdien lēmusi Saeima, otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstot par steidzamiem atzītos grozījumus likumā "Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību", portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienestā.

2019./2020. mācību gadā valsts pārbaudes darbi par vispārējās pamatizglītības ieguvi nenotiks, izņemot centralizēto eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās skolēniem, kuri šo eksāmenu vēlas kārtot, lēmusi Saeima.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Jau ziņots, ka valdība pagājušonedēļ atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos noteikumu grozījumus, kas šajā mācību gadā paredz atcelt valsts pārbaudes darbus 9. klašu skolēniem un samazināt 12. klašu skolēniem obligāti kārtojamo centralizēto eksāmenu skaitu.

Iepriekš Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane sacīja, ka skolēniem, kuriem ir bail no sejas masku nēsāšanas centralizēto eksāmenu laikā, kas noteikts kā obligāts pasākums, būtu lietderīgi "iepriekš patrenēties" un izjust, kā ir tās nēsāt.

Savukārt pēc valdības ārkārtas slēgtās sēdes 7. maijā, kad tika lemts par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 9. jūnijam, vaicāta par to, vai paliek spēkā iepriekš noteiktais, ka 12. klašu eksāmenu kārtotājiem ir jāizmanto sejas maskas, veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) sacīja, ka "esam diskutējuši jautājumu par maskām jauniešiem (..) – pavadīt eksāmena laiku maskās vai nē. Tā kā valdība lēma, ka ierobežojums trīs stundu atrašanās telpās ir akceptējams, tad Veselības ministrijas (VM) pozīcija bija, ka maskas ir jālieto, Izglītības un zinātnes ministrija uzskatīja, ka maskas nav jālieto," stāstīja ministre.

"Apsolu, ka mēs vienosimies par racionālu pieeju un nepārregulēsim tur, kur tas nav nepieciešams, solīja Viņķele.

Izglītojamiem par vispārējās pamatizglītības ieguvi 2019./2020. mācību gadā tiks izsniegta apliecība par vispārējo pamatizglītību un sekmju izraksts. Izglītojamiem, kuri kārtos centralizēto eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmā, par vispārējās pamatizglītības ieguvi tiek izsniegts arī pamatizglītības sertifikāts.

Centralizētie eksāmeni par vispārējās vidējās izglītības ieguvi 2019./2020. mācību gadā notiks no 2. jūnija līdz 30. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!