Foto: DELFI

"Situācija pilsētā ir mainījusies – ir daudz Ukrainas karogu, izstādes [pie Uzvaras pieminekļa]," TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP), minot, ka 9. maija provokācijas neizslēdz, taču neparedz, ka tādu varētu būt daudz.

"Šogad tā ir piemiņas diena. Mēs, protams, rēķināmies, ka iedzīvotāji ies un noliks ziedus – tas nav aizliegts. Pasākumu rīkošanu Rīgas dome nav atļāvusi, to neļauj arī likums," pauda Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP),

"Mēs darbosimies pēc Valsts policijas izstrādātā plāna, tiks organizēta cilvēku plūsma, lai nepieļautu drūzmēšanos," minēja mērs.

Staķis sacīja, ka pats piedalīsies akcijā "Ieelpo brīvību," kurā cilvēki ir aicināti atvērt logus, ar klusuma brīdi pieminēt Ukrainas karā kritušos, un nodziedāt Latvijas un Ukrainas himnu. "Ja to izdarīs vienlaicīgi visa Latvija, tā būs ļoti skaista akcija," žurnālistei atzina mērs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt pasākumus padomju armiju slavinošu pieminekļu pakājē, kā arī ierobežotas 9. maija publiskas svinības.

Savukārt 7. aprīlī galīgajā lasījumā Saeima atbalstīja steidzamības kārtā virzīto priekšlikumu šogad 9. maiju noteikt kā Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu.

9. maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Mūsdienās 9. maijs kļuvis par savdabīgu mobilizējošu datumu, kurā daļa bijušās PSRS iedzīvotāji, tai skaitā Latvijā, demonstrē savu kopības sajūtu. Plašākās svinības Latvijas teritorijā šajā datumā parasti notikušas pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!