Foto: Pixabay

Augstākās izglītības padome atbalsta Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) reorganizāciju, to integrējot Rīgas Tehniskajā universitātei (RTU), portālu "Delfi" informēja Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētājs Andris Teikmanis.

Šādu nostāju AIP ieņēma šā gad 3. februāra padomes sēdē, kad tā izskatīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojuma projektu, iepazinās ar izveidotās darba grupas pārstāvju viedokli un uzklausīja LJA, RTU, kā arī IZM viedokli.

Padome uzskata, ka LJA un RTU resursu apvienošana nodrošinās starptautiski konkurētspējīgas jūrniecības izglītības un pētniecības attīstību.

Paredzēts, ka LJA būs atsevišķas RTU struktūrvienības status. Akadēmija arī saglābas tās vēsturisko nosaukumu. Šāda veida augstskolu apvienošana, kā uzskata AIP, "ļaus respektēt jūrniecības izglītības tradīcijas un nodrošināt Transporta attīstības pamatnostādnēs 2021. – 2027. gadam noteikto jūrniecības izglītības sistēmas autonomiju un optimālo jūrniecības izglītības programmu klāstu".

Tiesa, AIP priekšsēdētājs preses paziņojumā medijiem arī norāda: lai veiksmīgi notiktu augstskolu reorganizācija, nepieciešams izpildīt vairākus priekšnoteikumus. Pirmkārt, ir jāveic grozījumi Augstskolu likumā, paredzot, ka vārdu "akadēmija" ir tiesības ietvert arī augstskolas struktūrvienības nosaukumā. Tas nepieciešams, lai LJA varētu saglabāt vēsturisko nosaukumu.

Otrkārt, AIP ieskatā jāprecizē LJA Jūrskolas tiesisko statusu pēc akadēmijas integrācijas universitātē.

Treškārt, ņemot vērā, ka augstskolu reorganizācija ir darbietilpīgs process un ņemot vērā Igaunijas pieredzi, ka Igaunijas Jūras akadēmijas integrācija Tallinas Tehniskajā universitātē, kura tika īpaši finansiāli atbalstīta, ilga vairākus gadus, AIP aicina noteikt saprātīgus reorganizācijas darbību īstenošanas termiņus. Tiesa, padome gan neminēja konkrētus termiņus.

Šobrīd LJA reorganizācijai vēl nav visas jūrniecības nozares atbalsts, tāpēc AIP aicina "turpināt izveidotās LJA reorganizācijas darba grupas darbu, lai panāktu visu jūrniecības nozarē iesaistīto institūciju atbalstu akadēmijas reorganizācijai".

Jau vēstīts, ka 2021. gada vasarā spēkā stājās grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz augstskolu pārvaldības reformas ieviešanu, tādējādi mainot augstākās izglītības sistēmas pārvaldību, dalot augstskolas pēc jauniem kritērijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!