Foto: DELFI

Ārlietu ministrija (ĀM) saņēmusi vērtīgu dāvinājumu – bijušā pirmā Latvijas goda konsula Briseles reģionā un Flandrijā (izņemot Antverpeni) pēc neatkarības atjaunošanas Nīlsa Dālmana darba gaitā uzkrātos dokumentus, portāls "Delfi" uzzināja ĀM.

Ministram Edgaram Rinkēvičam (JV) goda konsula arhīvu simboliski nodeva viņa kundze Paula Dālmane.

Dokumenti ir pārsvarā sarakste ar fiziskām un juridiskām personām Latvijā un ārvalstīs, aptverot laika periodu no 1991. līdz 2014. gadam. To kopums atspoguļo goda konsula darbību, uzsākot nozīmīgu politisko, administratīvo un finanšu jautājumu risināšanu pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1990. gadā, dokumentējot arī valsts pirmos soļus ceļā uz iestāšanos ANO, NATO un darbību pie Eiropas Kopienas.

Dokumenti būtiski papildinās Ārlietu ministrijas arhīvu un līdz ar to arī Latvijas nacionālo dokumentāro mantojumu.

Pirms pieņemšanas vienošanos par bijušā Latvijas goda konsula Beļģijā Dālmana dokumentu nodošanu ĀM parakstīja valsts sekretāra vietnieks-administratīvais direktors Atis Lots un Paula Dālmane.

ĀM informē, ka piektdien, 25. janvārī, ĀM notika svinīgā pieņemšana par godu Latvijas starptautiskās de iure atzīšanas 98. gadadienai. Uz pasākumu bija aicināti Saeimas deputāti, ministri, Latvijā akreditētie rezidējošie un nerezidējošie vēstnieki, ārvalstu goda konsuli, bijušie vēstnieki, ministrijas darbinieki un sadarbības partneri.

Sveicot klātesošos, ārlietu ministrs Rinkēvičs uzsvēra: "Iepriekšējo gadu mēs aizvadījām valsts dibināšanas simtgadē, nākamos divus gadus – neatkarības cīņu simtgadē. Savukārt pēc diviem gadiem maratonu noslēgsim ar Latvijas valsts starptautiskās de iure atzīšanas simto gadskārtu. Tas bija ļoti intensīvs mūsu pirmo diplomātu un valstsvīru darbs, kas vainagojās panākumiem. Tas bija intensīvs mūsu sabiedroto darbs. Par to mēs viņiem sakām lielu paldies."

Pieņemšanas laikā par nozīmīgu darba ieguldījumu Rinkēvičs vairākiem ĀM pārstāvjiem pasniedza Ministru prezidenta Pateicības rakstus. Tāpat ar ĀM Atzinības rakstiem tika apbalvoti ministrijas un citu institūciju pārstāvji.

Latvijas starptautiskās de iure atzīšanas priekšvakarā ĀM pieminēja arī aizsaulē aizgājušos diplomātus un bijušos kolēģus. Meža kapos Rinkēvičs nolika ziedus Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīdas Annas Meierovica un citu diplomātu atdusas vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!