Foto: DELFI

Apturot vakcinācijas likumprojekta jeb grozījumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā izskatīšanu Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, valdībai būtu jādomā par to, kā tālāk rīkoties, izriet no parlamenta deputāta, Jaunās konservatīvās partijas valdes priekšsēdētāja vietnieka Krišjāņa Feldmana teiktā.

Parlamentārietis sarunā norādīja, ka tad, kad šis likumprojekts tika saņemts Saeimā, bijušas bažas, ka tas būs jāpārstrādā. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā tas notika trīs dienu garumā, kuru laikā deputāti izskatīja 36 priekšlikumus. "Process bija ļoti sarežģīts, jo katrs nākamais priekšlikums potenciāli varēja novest pie situācijas, ka jāpārskata iepriekš atbalstītie priekšlikumi," skaidroja deputāts.

Tāpat viņš uzsvēra, ka šobrīd valstī esošais regulējums jau nosaka virkni likumā ietverto normu, piemēram, atsevišķas nianses jau esot atrunātas Vakcinācijas noteikumos, līdz ar to tās var realizēt bez īpaša likuma pieņemšanas. Atvērts gan paliekot jautājums par darba devēja tiesībām veikt darbinieku rotāciju, ja darba ņēmējs atsakās vakcinēties.

Cik Feldmanam zināms, pats Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) neesot īsti pārliecināts par Saeimai aizsūtīto likumprojektu. Viņš teica, ka, ja premjeram ir cits plāns – Saeima tikai priecāsies, ka tai nav jāskata šis likumprojekts, kas jau patērējis ļoti daudz enerģijas.

Lai salabotu šo vakcinācijas likumprojektu nepieciešami arvien jauni priekšlikumi, kas beigās varētu rezultēties "mežonīgā putrā", teica Feldmans, piebilstot, ka šis likums jau ir diezgan garš un lasāms kā instrukcija. Viņaprāt, likumiem jābūt pēc būtības un Ministru kabineta noteikumiem jābūt vairāk kā instrukcijām.

Feldmans ir secinājis, ka premjeram, šķietami, ir kāds cits plāns tapis šajā sakarā, jo tieši no Kariņa esot nākušas runas par to, kā radušos situāciju labot. Esot atklājies, ka ir kādi citi risinājumi, tomēr parlamentārietis atzina, ka sarunas par neko konkrētu vēl nav bijušas. Arī Jaunās konservatīvo partijas frakcijas deputāti par konkrētiem aspektiem vēl neesot runājuši.

Deputāts bažījās, ka pandēmija nestāv uz vietas un stacionēto slimnieku skaits varētu augt, tāpēc ir nepieciešams jauns plāns. Viņaprāt, valdībai būtu jāsaprot juridiskā konstrukcija un jālemj, vai nepieciešmas pieņemt citādāku likumu, iestrādāt normas Ministru kabineta noteikumos vai noteikt kādu deleģējumu.

Kā ziņots, ar likumu Covid-19 ierobežošanas pasākumus nav adekvāti risināt, jo pie tik straujām situācijas izmaiņām, ir grūti ar likuma spēku uz tām reaģēt, tāpēc plašākas pilnvaras šajā jautājumā ir jādod valdībai un pašvaldībām, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņaprāt, likumā ir jāparedz pietiekošas pilnvaras rīkoties Ministru kabinetam un pašvaldībām, lai varētu "adekvāti reaģēt" mainīgajā situācijā.

Likumprojektu par prasību konkrētās nozarēs strādājošajiem obligāti vakcinēties pret Covid-19 Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija pašlaik skatīt neturpinās, pēc sarunas ar Levitu Latvijas Radio pavēstījis "Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!