Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna pamatā ir "AstraZeneca" vakcīnas, plānots, ka Latvija saņems aptuveni divus miljonus šīs vakcīnas devu. Ar "AstraZeneca" cer vakcinēt vairāk nekā 890 000 cilvēku, liecina Veselības ministrijas (VM) izstrādātais vakcinācijas plāns, kuru VM otrdien, 5. janvārī, prezentē Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes ārkārtas kopsēdē.

Plānots, ka pirmajos trīs mēnešos Latvija saņemtu 423 957 "AstraZeneca" vakcīnas, bet no aprīļa līdz jūnijam vēl divreiz vairāk – 847 913 vakcīnas, kopā līdz decembra beigām sasniedzot 1 780 618 vakcīnu devu skaitu, liecina VM plāns.

Visvairāk cilvēku plānots vakcinēt laikā no jūlija līdz septembrim – 835 836 jeb 44%.

Līdz 2021. gada marta beigām ražotāji solījuši piegādāt vakcīnas 325 851 cilvēku vakcinācijai.

Lai bez rindām veiktu prognozēto vakcinējamo cilvēku apjomu, laikā no 2021. gada janvāra līdz martam ir jānodrošina vidēji 50 131 vakcinācijas epizode nedēļā, atbilstoši pieejamo vakcīnu apjomam katrā mēnesī.

No aprīļa līdz jūnijam prognozētais piegādāto vakcīnu apjoms dubultosies, tādēļ tiks dubultota vakcinācijas kabinetu kapacitāte, nodrošinot 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā, prognozē VM.

Nodrošinot minēto vakcinācijas apjomu 2021. gada jūnija beigās un jūlija sākumā, iespējams panākt 60% vakcinācijas aptveri.

Atbilstoši Eiropas Zāļu aģentūras plānotajam vakcīnu reģistrācijas grafikam un vakcīnu ražotāju sniegtajām vakcīnu piegādes aplēsēm, tiek prognozēts, ka 2021. gada janvārī tiks piegādātas vakcīnas, lai nodrošinātu ārstniecības personu vakcināciju un 2021. gada janvārī vai februārī uzsāktu ilgstošas sociālās aprūpes klientu un darbinieku vakcināciju, ko turpinās 2021. gada februārī, liecina VM plāns.

Plānots, ka 2021. gada februārī būs iespēja uzsākt senioru, kas ir vecāki par 80 gadiem, vakcināciju. Tādējādi tiek prognozēts, ka pirmajā gada ceturksnī, ja būs optimāla vakcinējamo līdzestība, ir iespējams nodrošināt vakcinācijas iespēju 16% Latvijas iedzīvotāju, prognozē VM.

Covid-19 vakcīnas piegādā dažādi ražotāji, un tās ir izgatavotas, balstoties uz dažādām vakcīnu ražošanas tehnoloģijām, tādēļ arī vakcīnām ir dažādi iepakojumi, uzglabāšanas, transportēšanas un lietošanas nosacījumi.

Vakcināciju nodrošinās ārstniecības iestādes, kam ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par vakcinācijas pret Covid-19 veikšanu. Kritēriji līguma noslēgšanai par vakcinācijas pakalpojuma sniegšanu ir: spēja organizēt vakcinācijas procesu, nodrošinot daudzdevu vakcīnu flakonu (piecas, 10 vai 20 devas vienā flakonā) efektīvu izmantošanu; spēja plānot precīzu pieraksta sistēmu un novērst vakcīnu zudumus; spēja nodrošināt atbilstošu un drošu vakcīnu uzglabāšanu; kvalificētu speciālistu esamība vakcinācijas procesa nodrošināšanai, tai skaitā iemaņas neatliekamās palīdzības sniegšanā anafilaktiskā šoka gadījumā; vakcīnu pasūtīšana un atskaites par vakcīnu izlietojumu, pienākums fiksēt vakcinācijas faktu e-veselībā.

Jau ziņots, ka premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) Veselības ministrijai vairākkārtēji licis pārstrādāt vakcinācijas plānu pret Covid-19.

"Rīt ir kārtējā diena, kad, pēc atkārtota uzdevuma, sagaidu attiecīgo dokumentu valdības sēdes darba kārtībā. Tā ir visas valsts prioritāte," paziņojumā presei pirmdien, 4. janvāri, norādījis Kariņš. Viņš uzsvēra, ka valdībai un visai sabiedrībai nepieciešams saprotams un precīzs vakcīnu pieejamības plāns, tādēļ tā sagatavošana un īstenošana ir visas valsts prioritāte. Bažas par vakcinācijas plānu paudušas arī koalīcijas partneres "Jaunā Vienotība" un Jaunā konservatīvā partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!