Foto: Saeimas administrācija

Šonedēļ ar Covid-19 saslimuši arī redzami Latvijas politiķi Juris Jurašs (JKP), Kārlis Šadurskis (JV) un Mārtiņš Bondars (AP), svētdienas vakarā ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Delfi" jau ziņoja, ka arī Valsts prezidentam Egilam Levitam tika apstiprināta saslimšana ar Covid-19. Levitam slimības simptomi ir nelieli un viņš darbu turpināja attālināti.

Kā norādīja raidījums, slimība izplatās nekontrolēti un saslimt var jebkurš. Slimnīcas sper izmisuma soļus un gatavo pagaidu vietas pacientu izvietošanai, bet visiem labāko iespējamo aprūpi sniegt nevarēs.

Pagājušajā nedēļā valdībai vēl bijusi iespēja novērst ļaunāko scenāriju, bet tā to neizdarīja, norādīja raidījums.

Ministri iepriekš esot iepazīstināti ar zinātniskiem modeļiem. Lokdauna gadījumā būtu jārēķinās ar 2400 mirušajiem. Nedarot neko, nomirtu 7300 cilvēku, bet slimnīcās vienlaikus būtu vairāk nekā 6000 cilvēku un tās būtu pārslogotas ilgstoši. Krīzes vadības padomei piedāvātais scenārijs bija trīs nedēļu lokdauns. Tā laikā apturētu restorānu, nepārtikas veikalu, kultūras iestāžu darbu. Klātienē turpinātu mācīties tikai bērni līdz 4. klasei. Pēc trim nedēļām dzīve atsāktos zaļajā režīmā. Tas bijis saudzīgākais iespējamais modelis, bet valdība šo ceļu negāja, ziņoja "Nekā personīga".

Par inficēšanos ar Covid-19 svētdien ziņo arī Latvijas Blogeru un influenceru asociācijas vadītāja Maija Armaņeva ("Latvija pirmajā vietā"), kura līdz šim izcēlusies ar publiski paustu skepsi pret vakcināciju. Tāpat "Delfi" rīcībā ir informācija, ka oktobra vidū saslimis arī bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, kurš nesen pievienojās partijai "Latvija pirmajā vietā".

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmdien, 18. oktobrī premjers Krišjānis Kariņš (JV) ir sasaucis Krīzes vadības padomi, kurā, uzklausot Veselības ministrijas ekspertus, tiks lemts par tālāko rīcību cīņai ar Covid-19, paziņojis premjers.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) svētdienas vakarā paziņojis, ka ir apkopoti pirmie dati un ekspertu secinājumi par ieviesto ierobežojumu ietekmi uz sabiedrības uzvedību. Kontaktu samazinājums esot 5-10%, kas ir daudz mazāk par plānoto, ieviešot ārkārtējo situāciju. Prognozes esot sliktākas nekā pirms nedēļas, tāpēc nepieciešams būtiski lielāks faktiskais kontaktu samazinājums, sacījis ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!