Foto: LETA
Ar tā dēvētajiem "pārcelšanās pabalstiem" nākamā gada laikā varētu tikt atbalstīti ap 300 cilvēki, ceturtdien Latvijas Radio sacīja labklājības ministre Ilze Vinķele (V).

Nepieciešamie normatīvu grozījumi tiks pieņemti līdz rudenim un nākamā gada laikā pilotprojektā atbalstīti tiktu pirmie 300 cilvēki. Papildu budžeta līdzekļus šī programma pagaidām neprasīs, jo to finansēs no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. Cik liels finansējums būs nepieciešams, gan vēl precīzi nav zināms, jo to noteiks cilvēku aktivitāte.

Vinķele norādīja, ka līdzīga atbalsta programma "Nodarbinātības Valsts aģentūras" rīcībā bijusi jau pirms krīzes, tomēr tā nav pa īstam uzsākta un krīzes laikā pārtraukta, izšķiroties par labu "simtlatnieku programmai".

Iepriekš atbalsta programma paredzēja cilvēkam divus mēnešus segt mājokļa īres kompensāciju līdz 600 latiem, kā arī kompensēt ceļa izdevumus līdz 200 latiem. Tomēr tie bijuši aprēķini uz 2008.gadu un nu tie tiekot pārrēķināti.

Mērķis esot maksāt par to, ka cilvēks strādā, nevis saņem pabalstu, uzsvēra ministre. Lai saņemtu atbalstu, kurš varētu būt divus mēnešus ilgs, cilvēkam būs jāstrādā legālā darbā. Ja kāds mēģinās blēdīties, viņam jārēķinās, ka valsts līdzekļus tiesas ceļā piedzīs atpakaļ.

Jau vēstīts, ka Labklājības ministrija (LM) no nākamā gada ar pārcelšanās vai transporta pabalstiem plāno atbalstīt bezdarbniekus, kuri no ekonomiski neaktīvām zonām gatavi pārcelties tuvāk darba vietai.

LM arī uzskata - pārcelšanās pabalsts motivēs daļu iedzīvotāju turpināt dzīvot savās mājās.

Pašvaldību savienības priekšsēža padomnieks Māris Puķītis gan par pārcelšanās pabalstiem izteicies daudz skarbāk, salīdzinot tos ar genocīdu un nosaucot tos par nāvi Latvijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!