Foto: Saeimas administrācija

Lai gan "ārējie ūdeņi nav mierīgi", Latvijas kurss paliks nemainīgs un tiks darīts pilnīgi viss, lai noturētu valsti stabilu, tā ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos minētās galvenās prioritātes ir jaunās valdības prioritātes, atzinīgi vērtēja premjers Kariņš. Politiķis ārpolitikas debatēs uzsvēra vērtībās balstītu Rietumu ārpolitisko orientāciju.

"Vēlos uzsvērt, ka ārlietu ministra ziņojumā minētās galvenās prioritātes ir visas mūsu valdības prioritātes. Tās iekļautas valdības deklarācijā un atspoguļosies arī valdības rīcības plānā. To pamatā – Rietumu kurss, Rietumu ģeopolitiskā orientācija. Šīs prioritātes ir balstītas vērtībās, kas mums ir kopējas ar visiem mūsu sabiedrotajiem – demokrātiskums, tiesiskums, cilvēktiesības. Tā ir vērtībās balstīta ārpolitiskā orientācija," pauda Kariņš.

Premjers uzrunā Saeimas deputātiem atzīmēja, ka ārlietu ministrs ikgadējā ziņojumā Saeimai akcentējis trīs lielās neskaidrības, tās ir: Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" progresa ziņojums, Krievijas ārpolitika, un procesi Eiropas Savienībā, tostarp "Brexit".

Runājot par nelegālo finanšu plūsmu ierobežošanu, Kariņš uzsvēra, ka "Moneyval" rekomendāciju savlaicīga neieviešana ir drauds ekonomikai un visai sabiedrībai.

"Par Krievijas ārpolitiku – ministra ziņojumā tā ir raksturota kā agresīva un provokatīva, izsakoties ļoti diplomātiski. Mēs to uztveram ļoti nopietni. Mēs cieši sadarbojamies ar NATO sabiedrotajiem un sniedzam visu nepieciešamo atbalstu sabiedroto klātbūtnei Latvijā. Mēs to turpināsim, jo tikai tad, kad palīdzam savam sabiedrotajam, varam sagaidīt, ka palīdzēs arī mums," pauda premjers.

Runājot par procesiem Eiropas Savienībā, Kariņš atzīmēja "Brexit", kura iznākums nav prognozējams.

"Mūsu valsts interesēs ir divas lietas: uzturēt pēc iespējas labas attiecības ar Lielbritāniju un mūsu valsts piederīgo Lielbritānijā aizsardzība un aizstāvība," atgādināja premjers.

Ziņots, ka Saeimā ceturtdien norisinās ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos ziņo ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!