Foto: F64
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) 16.decembrī sanāks uz sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar nepietiekamo valsts finansējumu veselības aprūpei, informēja arodbiedrībā. Arodbiedrība neizslēdz protestu rīkošanu.

Sēdē piedalīties uzaicināts veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

LVSADA pauž sašutumu par to, ka veselības aprūpes valsts finansējums 2015.gadā būšot mazākais kopš 2001.gada. Arodbiedrība šādu secinājumu izdarījusi, veicot aprēķinus atbilstoši Eiropas Komisijas lietotajai metodikai, kas paredzot valsts investīcijas nozarē mērīt procentos no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas atspoguļo piešķirto līdzekļu pirktspēju konkrētajā tautsaimniecībā. Budžeta projekts paredz, ka veselības aprūpes finansējums 2015.gadā kopā ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem būs 3,05% no IKP, bet 2001.gadā tas bijis 3%.

Piešķirot šādu līdzekļu apjomu, valdība neesot ņēmusi vērā Veselības ministrijas pieprasījumu par papildu 109 miljoniem eiro, kas 6.novembrī Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sadarbības gaitā esot saskaņots ar sociālajiem partneriem, sūrojas arodbiedrība.

Līdz ar to veselības nozares finansējums Latvijā 2015.gadā būs mazāks nekā 2014.gadā, kad tas bijis 3,1% no IKP, un daudz mazāks par vidējo rādītāju jaunajās ES dalībvalstīs - 5,2% - un ES kopumā - 7,3%.

Sekas nav grūti iedomāties, uzsver LVSADA. "Jau šogad valdība nespēj budžetā atrast līdzekļus slimu bērnu ārstēšanai, bet nākamgad plāno vēl trūcīgāku veselības aprūpes finansējumu. Jau šogad mediķu algas nav konkurētspējīgas, bet nākamgad Veselības ministrija plāno sertificētu medicīnas māsu, vecmāšu un ārsta palīgu algas pielīdzināt māsu palīgu (sanitāru) algām - starpība būs vien 14 eiro pirms nodokļu nomaksas."

Īpašu uzmanību esot pelnījis Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) skaidrojums par to, ka attiecībā pret IKP veselības nozarei plānotais budžets būs mazāks tāpēc, ka pieaug IKP. No tā izriet, ka līdz ar valsts attīstību šī valdība plāno nevis palielināt, bet samazināt pacientu izredzes uz kvalitatīvu veselības aprūpi, spriež LVSADA pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!