Foto: F64
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde ir vienojusies par atbalstu grozījumiem Satversmes 110. pantā, lai valsts pamatlikumā nepārprotami nostiprinātu un skaidri definētu jēdzienu "ģimene", portālu "Delfi" informēja politiskajā spēkā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka, reaģējot uz sabiedrībā plašu rezonansi ieguvušo pērnā gada nogales Satversmes tiesas spriedumu, ceturtdien, 7. janvārī, Nacionālās apvienības (NA) frakcijas deputāti iesniedza Saeimā likumprojektu par grozījumu Satversmē, kas paredz labot Satversmes 110. pantu, konstitucionāli nostiprinot ģimenes jēdzienu.

Politiskais spēks rosina grozīt Satversmes 110. pantu, nosakot, ka arī ģimene ir "savienība starp vīrieti un sievieti, ģimeni, kas balstīta laulībā, asinsradniecībā vai adopcijā, vecāku un bērna tiesības, ieskaitot tiesības augt ģimenē, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis)".

Plānots, ka ceturtdien, 14. janvārī, ZZS Saeimas frakcijas deputāti balsos par grozījumu Satversmē nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās, lai uzsāktu plašu un izvērstu diskusiju par jēdziena "ģimene" izpratni.

Gadījumā, ja Saeima kā likumdevējs nespēs vienoties par šādas diskusijas uzsākšanu vai arī netiks savākts nepieciešamais konstitucionālais vairākums, lai veiktu grozījumus Satversmē attiecībā uz 110. pantu – tad šis jautājums kā būtiski svarīgs sabiedrībai ir jānodod tautas nobalsošanai, uzskata ZZS.

ZZS iestājas par to, ka jēdziens "ģimene" ir skaidrojams tikai un vienīgi kā divu dzimumu – vīrieša un sievietes – laulāto izveidota savienība kopīgā saimniecībā ar viņu bērniem. Tas ir ietverts Satversmes kodolā un ir viens no Latvijas valsts konstitucionālās iekārtas virsprincipiem, uzsver politiskais spēks.

ZZS arī akcentē, ka šāda jēdziena "ģimene" izpratne ir nedalāmi saistīta ar Latvijas valstisko identitāti, Latvijas valsts būtību, tās izveidošanas un pastāvēšanas jēgu.

Jāatgādina, ka vairākas jauniešu politiskās organizācijas atklātā vēstulē asi nosodījušas NA rosinātos Satversmes grozījumus, norādot, ka tie sašaurinātu ģimenes definīciju uz savienību starp vīrieti un sievieti, atņemot ģimenes statusu citām ģimenes formām, piemēram, vecākiem, kuri audzina bērnu vieni un viena dzimuma vecākiem. Arī konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka ar katru Satversmes grozījumu mēģināt novērst nenovēršamo – to, ka viendzimuma pāru aizsardzību Satversme paredz – ir diezgan muļķīgi, to nevar izdarīt.

Arī vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, kas saistīti ar akadēmisko un reliģisko vidi, ir parakstījuši atklātu Saeimas deputātiem adresētu vēstuli, kurā viņi iebilst pret Saeimā virzītajiem Satversmes grozījumiem, mēģinot tajā iekļaut ģimenes definīciju. Viņu vidū ir Latvijas Universitātes(LU) Teoloģijas fakultātes docents, mācītājs Juris Cālītis, LU Teoloģijas fakultātes (TF) profesors, Anglikāņu baznīcas sv. Pestītāja draudzes diakons un citi.

Tikmēr par grozījumiem iestājas asociācija "Ģimene", biedrība "Vecāku alianse", biedrība "Īsta mīlestība gaida", biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam", nodibinājums "Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Diakonijas centrs" un virkne citu nevalstisku organizāciju. Par grozījumiem iestājas arī Nacionālās apvienības Jaunatnes organizācijas "Jaunieši Latvijai"

Asociācijas "Ģimene" valdes priekšsēdētāja Ilona Bremze uzsver, ka šis ir vēsturisks brīdis, kurā katram, ikvienam deputātam būs jāizdara izvēle, vai tiek atbalstīta un veicināta dabiska Latvijas tautas ataudze.

Kā liecina asociācijas "Ģimene" paustais, ideja par grozījumiem sasniegusi arī Ungāriju. Asociācijas mājaslapā norādīts, ka Ungārijas Cilvēka cieņas centrs savā vēstulē, kas adresēta Latvijas amatpersonām, atzinīgi novērtē un pauž atbalstu ierosinātajiem Satversmes grozījumiem.

Arī 13 Latvijas reliģisko konfesiju vadītāji 2020. gada izskaņā nāca klajā ar aicinājumu augstākajām valsts amatpersonām saistībā ar 12. novembra Satversmes tiesas (ST) spriedumu. Tajā konfesiju vadītāji aicināja, lai veidojot regulējumu sakarā ar 12. novembra ST lēmumu, netiktu skarta Satversmē nostiprinātā laulības izpratne kā savienība starp vīrieti un sievieti, kā arī lūdza nostiprināt Satversmē izpratni par ģimeni kā savienību, kas balstīta tādā laulībā starp vīrieti un sievieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!