Foto: DELFI

Ārkārtas situācija Latvijas veselības aprūpes sistēmā pēc būtības jau ir, ceturtdien intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītāja, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece, vērtējot iespēju Latvijas veselības nozarē sludināt ārkārtas stāvokli.

Pēc viņas teiktā, redzot to, kā slimnīcās pildās gultas ar Covid-19 slimniekiem, valdībai būtu jāizskata iespēja izsludināt ārkārtas situāciju veselības aprūpē.

Arī Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijai pauda, ka visticamāk ceturtdien tiks izsludināta ārkārtas situācija veselības nozarē, jo tādas indikācijas ir.

Iedzīvotājiem tas nozīmē, ka pie šādas noslodzes slimnīcu pakalpojumu pieejamība un spējas to nodrošināt ir uz izsīkuma robežas, norādīja Viņķele.

"Tas ir brīdinājums katram cilvēkam, kas plāno Ziemassvētku brīvdienas, vai palikt mājās - šis ir papildus viens no būtiskākajiem argumentiem, lai izdarītu izvēli par labu klusiem, bez pārvietošanās Ziemassvētkiem," pauda Viņķele.

Ar Covid-19 slimo arī veselības aprūpē strādājošie - līdz šim saslimuši vairāk nekā 300 ārstu, vairāk nekā 500 medicīnas māsas un citas ārstniecības personas, norādīja Aizsilniece.

Viņa norādīja, ka ārkārtas situācijas ieviešana nozarē ļautu pārprofilēt reģionālās slimnīcas un slimnīcas, kur ārstē hroniskos pacientus, par Covid-19 pacientu slimnīcām, kā arī apzināt, cik ārstu gatavi pārprofilēties uz Covid-19 pacientu ārstēšanu.

Līdz šim jau 343 ārstniecības personas ir paudušas gatavību doties palīgā Covid-19 pacientu ārstēšanā, pauda LĀB prezidente.

Tas Aizsilnieces vērtējumā nav ļoti daudz, bet "ir kaut kas". Šis ārstniecības personas varētu aizstāt kolēģus, kas saslimuši vai devušies karantīnā.

Aizsilniece norādīja, ka arī ģimenes ārsti ir pārguruši, jo strādā arī sestdienās un svētdienās, un jādomā, kā palīdzēt viņiem. LAB vadītāja aicināja ikvienu būt atbildīgam pret sevi un sabiedrību, un tas arī palīdzēs cīņā ar Covid-19 izplatību Latvijā.

Jau vēstīts, ka otrdien otrdien veikti 8748 Covid-19 testi, reģistrēti 712 jauni saslimšanas gadījumi, bet pieci inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!