Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

"Tas ir incidents, kas, visdrīzāk, būtu gaidāms, ka agrāk vai vēlāk kas tāds notiks," Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" otrdien ASV bezpilota lidaparāta notriekšanu virs Melnās jūras komentēja Saeimas deputāts un Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas vadītājs Igors Rajevs (AS).

Jau ziņots, ka Krievijas reaktīvais iznīcinātājs Su-27 otrdien virs Melnās jūras sadūries ar ASV bezpilota lidaparātu "MQ-9 Reaper".

Rajevs prognozēja, ka šim incidentam seku nebūs. "Ja kāds no analītiķiem pasaka, ka ASV kaut kāda lūžņa dēļ uzsāks karu ar kodolvalsti – nē, tas nenotiks," kategorisks bija Rajevs.

Viņš sacīja, ka, visdrīzāk, amerikāņi izteiks savu nožēlu par Krievijas armijas rīcību un turpmāk lidojumus organizēs tā, lai šādas lietas nenotiktu.

Rajevs arī sacīja, ka drons bijis starptautiskajā gaisa telpā, un tam tur bija tiesības atrasties, turklāt Krievijai nebija nepieciešamības "triekt to dronu nost".

ASV Eiropas gaisa spēku un Āfrikas gaisa spēku komandieris ģenerālis Džeimss Hekers pēc drona notriekšana sacīja: "Mūsu lidaparāts "MQ-9" veica rutīnas operācijas starptautiskajā gaisa telpā, kad to pārtvēra un aizķēra Krievijas lidmašīna, izraisot avāriju un pilnīgu "MQ-9" zaudēšanu".

"Šī krievu nedrošā un neprofesionālā rīcība gandrīz izraisīja abu lidaparātu zaudēšanu," norādīja Hekers.

"Viena no Krievijas lidmašīnām Su-27 ietriecās "MQ-9" propellerā, liekot ASV spēkiem nogāzt "MQ-9" starptautiskajos ūdeņos. Vairākas reizes pirms sadursmes Su-27 lēja degvielu un lidoja "MQ-9" priekšā neapdomīgā, videi kaitīgā un neprofesionālā veidā. Šis incidents liecina par kompetences trūkumu papildus tam, ka tas ir nedroši un neprofesionāli," norādīja Hekers.

Viņš piebilda, ka ASV un sabiedroto lidaparāti turpinās darboties starptautiskajā gaisa telpā un aicināja krievus rīkoties profesionāli un droši.

NATO diplomāti Briselē apstiprināja incidentu, taču sacīja, ka viņi negaida notikušā tūlītēju izvēršanos tālākā konfrontācijā.

Rietumu militārais avots, kas vēlējās palikt anonīms, aģentūrai AFP sacīja, ka tiks aktivizēti diplomātiskie kanāli starp Krieviju un ASV.

"Manuprāt, to atrisinās diplomātiskie kanāli," sacīja avots.

Baltais nams nosodīja Krievijas reaktīvās lidmašīnas "neapdomīgo" sadursmi ar ASV bezpilota lidaparātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!