Foto: LETA

Dienu pēc tam, kad Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Rīgas domes atlaišanas likumu, ko sagatavojusi "Attīstībai/Par" pārstāvja Jura Pūces vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, apvienība publiski stādījusi priekšā savu mēra kandidātu iespējamās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās – kuluāros jau iepriekš šajā sakarā minēto Saeimas deputātu un Aizsardzības ministrijas parlamentāro sekretāru Mārtiņu Staķi (AP).

Īpašā preses konferencē apvienības birojā piektdien Eiropas Parlamenta deputāts (AP) Ivars Ijabs, nodēvējot to par svarīgu un neatliekamu darbu, stādīja sabiedrībai priekšā apvienības saraksta iespējamajās Rīgas domes vēlēšanās pirmo numuru Staķi, ko raksturoja kā patriotu, zemessargu un uzņēmēju.

Vēl pirms pats mēra kandidāts tika pie vārda, "Attīstībai/Par" biedrs Vjačeslavs Kaščejevs Staķa izvirzīšanu Rīgas vēlēšanu saraksta priekšgalā raksturoja kā labāko ziņu, ko viņš varot novēlēt savai dzimtajai pilsētai Rīgai.

Kaščejevs Staķi raksturoja kā iedvesmojošu kolēģi politikā ar nepieciešamajām zināšanām, prasmēm un vērtībām. Darbam ar Rīgas skolām noderēšot Staķa pieredze ar pusaudžu programmu. Kaščejevs arī uzsvēra, ka Staķim ir ne tikai uzņēmēja pieredze Rīgā, bet arī augstākā izglītība pašvaldību pārvaldības jomā.

Staķis žurnālistiem sacīja, ka apvienības saraksts vēlēšanās būs atvērts saraksts, kurā līdzās apvienības biedriem tiks aicināti pievienoties arī eksperti, pilsoniskās sabiedrības un nevalstiko organizāciju pārstāvji. Ar tiem arī kopā tiks strādāts pie vēlēšanu programmas.

Mēra kandidāts jau ticies ar dažādām organizācijām un runājis par kopējo startu, taču neko vairāk par iespējamiem partneriem un pārējiem kandidātiem sarakstā neatklāja. "Aicinu visus Rīgas patriotus pievienoties," sacīja Staķis.

Jau atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Staķis norādīja, ka šobrīd ir tikai vienprātība par saraksta pirmo numuru. Tāpat viņš sniedza izvairīgu atbildi uz jautājumiem, kuri no "Latvijas attīstībai" pašreizējiem Rīgas domes deputātiem un "AP" Saeimas deputātiem varētu būt vēlēšanu sarakstā.

"Latvijas attīstībai" Rīgas domes frakcijā patlaban ir astoņi deputāti, un tā ir lielākā opozīcijas frakcija domē, ko vada Viesturs Zeps, kurš piektdien preses konferencē stāvēja līdzās Staķim. Apvienībai "Attīstībai/Par" Saeimā ir 13 deputātu liela frakcija, kas ir otra lielākā valdošās koalīcijas frakcija pēc Jaunās konservatīvās partijas, un valdībā to pārstāv trīs ministri.

Staķis atbalsta domu, ka līdzīgi domājošiem politiskiem spēkiem ir jāstartē kopējā sarakstā Rīgas domes vēlēšanās, un jau nākamnedēļ iecerētas attiecīgas tikšanās. Preses konferencē neizskanēja sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" vārds, bet apvienības izsūtītajā preses relīzē par Staķa kandidēšanu minēts, ka "Attīstībai/Par" uzsver, ka Rīgas domē jāstrādā cilvēkiem, kuri pēdējos desmit gadus nav bijuši pie varas Rīgā, tāpēc neveidos Rīgas vadību kopā ar partiju "Saskaņa". Partiju apvienība arī sola, ka jaunajā Rīgas domes sasaukumā sadarbosies ar saviem partneriem valdībā un veidos galvaspilsētas pārvaldes kodolu.

Ko sola

Staķis uzskata, ka viņam ir nepieciešamās zināšanas un pieredze, lai Rīgā ieviestu modernu un efektīvu pārvaldi, jo 12 gadu laikā palīdzējis norvēģu uzņēmumam "Narvesen" izaugt par lielāko mazumtirdzniecības ķēdi Baltijā. Pēc tam veiksmīgi attīstījis savu personīgo kafijas biznesu un katru gadu nodokļos valstij samaksā vairāk nekā pusmiljonu eiro.

"Esmu visu sasniedzis pats ar savām zināšanām un darbu, tāpēc mani tracina tas, kas notiek Rīgā," sacīja Staķis preses konferencē, norādot uz to, ka cilvēki dodas prom no Rīgas, tilti ir bīstami un slēgti, ielas tiek nekvalitatīvi remontētas. Taču risinājumu, kā šīs pilsētas problēmas tiks risinātas, Staķis sola tad, kad būs gatava partiju apvienības programma startam Rīgas vēlēšanās.

Kā trīs pamata principus darbam Rīgā Staķis minēja sekojošo – Rīgai ir jāapgūst vārds taupība, Rīgas kapitālsabiedrību valdēs jāstrādā profesionāļiem, valstij un Rīgai jāstrādā komandā. Ar taupību Staķis domāja to, ka domei jāsāk darboties saimnieciski. "Nav taisnīgi, ka iedzīvotājiem jātaupa, kamēr dome rīkojas izšķērdīgi," sacīja Staķis.

Par pašvaldības kapitālsabiedrību darbu Staķis sacīja, ka tajās strādā daudz centīgu un uzticamu cilvēku, taču viņus neieceļ valdēs, kur salikti politiski ielikteņi. Tas jāmaina, un kapitālsabiedrību pārvaldei jākļūst profesionālai. Savukārt, runājot par galvaspilsētas sadarbību ar valsti, "AP" mēra kandidāts uzskata, ka Rīgai jābūt par Latvijas attīstības centru un ka no sadarbības jāiegūst abām pusēm.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par kritiskākajām lietām Rīgā, Staķis sacīja, ka tā ir domes saimnieciskā darbība. "Es protu lasīt ciparus, saprotu bilances un saprotu, cik kas maksā un cik kam jāmaksā," sacīja mēra kandidāts. Kā vēl vienu piemēru viņš arī minēja iespēju Rīgas skolās ieviest datorapmācību jau no pirmās klases.

Staķis lēš, ka Rīgā būs jāpieņem daudzi nepopulāri lēmumi līdzekļu taupīšanai, taču tas nenozīmē atteikšanos no kaut kādām programmām. "Visu Rīgas skolēnu ēdināšana maksā tikpat cik "Rīgas kartes" uzturēšana," vienu piemēru, kur ietaupīt, minēja Staķis.

Ko darījis

Staķis ir partiju apvienības "Attīstībai/Par" 13. Saeimas deputāts, kā arī Aizsardzības ministrijas Parlamentārais sekretārs. Staķis ir studējis vadības programmā Somijā, Helsinku ekonomikas augstskolā. Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāti absolvējis ar specializāciju pašvaldību pārvaldībā.

Savu karjeru sācis 1998. gadā kā preses, ātro uzkodu un servisa mazumtirdzniecības tīkla "Narvesen" mārketinga direktors, taču kopš 2010. gada darbojies kā privātuzņēmējs – "Illy" kafijas izplatītājs Latvijā un Rīgas kafejnīcas "Innocent Cafe" saimnieks.

Vadījis LTV1 raidījumu "Saknes Debesīs", aktīvi darbojies Zemessardzē un kā brīvprātīgais treneris izglītības programmā "MOT".

Staķis dzimis Tukuma novada Tumes pagastā, nācis no daudzbērnu ģimenes. Viņa māte ir bijusī politiķe un ministre Dagnija Staķe. Staķis dzied korī un darbojas Ģertrūdes draudzē.

Saskaņā ar amatpersonas deklarāciju par 2018. gadu, ko Staķis iesniedzis kā Saeimas deputāts, viņam kopīpašumā pieder zeme un ēka Rīgā, pieder arī kapitāldaļas SIA "Innocent coffee masters", SIA "Innocent PRO" un SIA "Innocent". Skaidrā naudā uzkrāti desmit tūkstoši eiro, nav parādsaistību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!