Foto: Pixabay

Saeima pagājušajā nedēļā, 16. novembrī, galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", kas paredz pagarināt pārejas perioda īpašo nodokļu nodokļa režīmu autoratlīdzību saņēmējiem vēl uz vienu gadu, līdz 2022.gada 31.decembrim, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Lai izmaiņas stātos spēkā, likuma grozījumi vēl jāizsludina Valsts prezidentam.

Tādējādi 2022. gadā nereģistrēti autoratlīdzības saņēmēji varēs turpināt strādāt ar patlaban spēkā esošo nodokļu likmi 25% apmērā.

Šā gada 3. septembrī FM parlamentārā sekretāra Ata Zakatistova vadībā tika izveidota darba grupa, kuras mērķis bija izstrādāt priekšlikumus minimālo VSAOI regulējuma pilnveidei, lai nodrošinātu valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspēju.

Darba grupa sanāksmēs identificēja, apkopoja un izvērtēja biežāk sastopamās problēmsituācijas saistībā ar minimālo VSAOI piemērošanu, kā arī uzklausīja datus, vērtējumu un redzējumu par makroekonomisko situāciju, valsts sociālās apdrošināšanas sistēmu un jau ieviestajiem vai plānotajiem Labklājības ministrijas, Nodarbinātības valsts aģentūras, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Valsts ieņēmumu dienesta, Kultūras ministrijas un FM risinājumiem.

Obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas ir ar likumu noteikts obligāts maksājums speciālā budžeta kontā, kas dod tiesības sociāli apdrošinātai personai saņemt likumā noteiktos sociālās apdrošināšanas pakalpojumus. Iemaksu apmērs ir atkarīgs arī no nodarbinātības veida – pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem samaksāto nodokļu apmērs nav tāds pats kā, piemēram, cilvēkam, kurš strādā SIA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!