Foto: LETA

Viena no Augusta Deglava ielas satiksmes pārvada jeb tā sauktā Deglava tilta remontu veicošajiem apakšuzņēmumiem – ''TecPro Construction'' – darbinieku vidū ir bijušais Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) darbinieks Uģis Broža, kurš apsūdzēts dokumentu viltošanā Barona ielas remontdarbos, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, Broža strādājot pie Deglava tilta ceļu sadaļas. To, ka Broža strādā "TecPro Construction" raidījumam apliecināja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Artūrs Bergholcs, piebilstot, ka Broža darbu sācis 2016. gada beigās vai 2017. gada sākumā: "Kā speciālists viņš ir augstas raudzes. Viņam arī ir plašs sertifikātu lauks. Tā kā tā sadarbība ir pietiekami normāla."

Pašvaldība Brožas lietā nav pieteikusies kā cietusī uz jelkādu materiālu kompensāciju. ''Ņemot vērā būvobjekta garumu, darba roku trūkumu un citas lietas, tas būvprocess bija tāds, kāds bija, bet skaidrs, ka tas par 90% bija būvnieka atbildība un nevis Uģa Brožas, vai kāda cita RD Satiksmes departamenta darbinieka atbildība. Nav jau viduslaiki, kad pasūtītājs var ar pātagu dzenāt strādniekus,'' raidījumam paudis RDSD direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins.

Portāls "Delfi" pērn decembrī jau ziņoja, ka prokuratūra Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nodeva krimināllietu pret sešām personām par dokumentu viltošanu saistībā ar ceļa seguma atjaunošanu Krišjāņa Barona ielā, Rīgā. Lietas apsūdzēto vidū ir arī bijušais RDSD būvdarbu vadības nodaļas vadītājs Broža. 28. februārī tiesa lēma krimināllietu izskatīt slēgtās sēdēs.

Apmēram pusi no Deglava tilta remontdarbiem veic nevis konkursā uzvarējusī Lietuvas kompānija ''Kauno tiltai'', bet gan "TecPro Construction", kuras vadītājs Bergholcs, saskaņā ar raidījumā vēstīto, ir Jakrina draugs.

Kā atgādina raidījums, Jaunais kultūras un sporta centrs ''Daugavas stadions'' top ar Eiropas Savienības (ES) fonda līdzfinansējumu. Projekts paredz arī apkārtnes ielu un Deglava tilta pārbūvi, ko uzticēts veikt RDSD. Konkursā no četru pretendentu loka par uzvarētāju tika izraudzīts Lietuvā reģistrētais uzņēmums "Kauno tiltai", kas apņēmās darbus veikt par vairāk nekā 4 258 457 eiro.

Konkursa dokumentos kompānija uzrādīja, ka aptuveni 12% darbu nodos apakšuzņēmējiem, un nosauca arī divu firmu nosaukumus, taču jau līguma parakstīšanas dienā parādījās jauna apakšnieka – ''TecPro Construction'' – vārds, kam "Kauno tiltai" nodeva krietni vairāk – 45% – darbu. ''TecPro Construction'' lielākais līdz šim saņemtais pasūtījums bijusi grīdu seguma atjaunošana un izbūve vairākos paviljonos Rīgas centrāltirgū.

Taujāts par to, kad uzzinājis, ka ''TecPro Construction'' patiesībā veic pusi no Deglava tilta remonta, Jakrins raidījumam atbildējis: ''Ja jūs man tā prasāt, kamēr nebijāt šos jautājumus sākusi prasīt, es par šo lietu nebiju īpaši domājis.'' Tāpat viņš norādījis, ka ''šī izvēle nav nekādā veidā saistīta ar manu personību''.

''TecPro Construction'' vadītājs Bergholcs, saskaņā ar "Nekā Personīga" vēstīto, 24 gadu vecumā sācis savu politisko karjeru pie toreizējā Rīgas mēra Jāņa Birka, bet jau dažus mēnešus vēlāk iecelts par Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentāro sekretāru. Saikni ar parlamentu Bergholcs nodrošināja vēlāk arī Satiksmes ministrijā, kurā par ministra biroja vadītāju tolaik strādāja Emīls Jakrins.

Bijušais ekonomikas ministrs un pašreizējais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) raidījumam skaidrojis, ka, tikko juridisko fakultāti beigušo, Bergholcu toreiz ''tēvzemieši'' ieteikuši kā pieredzējušu un zinošu: ''Tāpēc no partijas puses tika piedāvāts cilvēks, kurš jau bija partijā, kuram bija politiskā pieredze, bija vadījis Birka kunga biroju, šāds piedāvājums bija, un es to pieņēmu. Nāca cilvēks kā speciālists. Kā politiskās partijas pārstāvis. Kādas viņam bija attiecības ar Jakrina kungu, es patlaban pateikt nevaru.''

Bergholcs raidījumam norādījis, ka piedāvājums būt par apakšuzņēmējiem iesniegts teju visiem pretendentiem, bet paša uzņēmums konkursā nestartēja, jo neesot tik lielu brīvu finanšu līdzekļu. Savukārt sarunu ar Jakrinu par šo tēmu neesot bijis: "Viņš to nav slēpis. Mums ir pietiekami sena vēsture. Arī valsts pārvaldē mēs kādu laiku esam strādājuši kopīgi. Šinī gadījumā, kā es teicu, bija trīs pretendenti. Mēs visiem trijiem devām piedāvājumu. Es nezinu, vai tas, ko dod vai nedod, bet tas jautājums tā ir pagriezts. Diemžēl tā ir sakritis, bet tai brīdī nekādas sarunas vai saistības par šo tematu nebija."

Laikā, kad Deglava tilta remontdarbu konkurss nebija noslēdzies, kā "TecPro Construction" patiesā labuma guvējs norādīts Guntars Kokorēvičs, bet kontaktos norādīta Liene no SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK). Kā atgādina raidījums, UVK ir zināms kā ekspremjera Andra Šķēles ģimenei piederošs bizness. Bergholcs gan apgalvo, ka no pērnā gada decembra viņš esot vienīgais labuma guvējs uzņēmumā.

Deglava pārvads nav vienīgais RDSD projekts, kurā kā apakšuzņēmējs strādā ''TecPro Construction''. Saskaņā ar "Nekā personīga" rīcībā esošo informāciju, šī paša projekta daļā Ata ielas, Augšielas un Vagonu ielas pārbūvē bijis cits uzvarētājs "Ļ-KO", kas daļēji darbus uzticējis Bergholca vadītajam uzņēmumam. ''TecPro Construction'' savu piedāvājumu iesniedzis arī Brasas tilta atjaunošanā, kam paredzēti 10 miljoni. Tur par uzvarētāju atkal nosaukts "Kauno tiltai", bet, vai un cik daudz no darbiem veiks Bergholca firma, vēl nav izlemts, ziņo raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!