Foto: Reuters/Scanpix
Pēc vairāku nedēļu vilcināšanās valdība otrdien apstiprināja patvēruma meklētāju uzņemšanas plānu, portāls "Delfi" uzzināja Ministru kabineta sēdē.

Sistēmas izveidošanai patvēruma meklētāju uzņemšanai divos gados būtu nepieciešami 14,99 miljoni eiro, tostarp 8,47 miljoni būtu valsts budžeta finansējums, bet 6,5 miljoni eiro būtu Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums.

Sākotnēji tika aprēķināts, ka orientējoši sistēmas sagatavošanai nepieciešami 16 miljoni eiro, bet pēc tam Iekšlietu ministrijas pārstāvji kā iespējamo summu minēja 15,4 miljonus eiro.

Apstiprinātais plāns paredz, ka ievērojamākā summa patvēruma meklētāju uzņemšanai paredzēta Iekšlietu ministrijai - 9,85 miljoni eiro. Tostarp patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" ēku un katlumājas (ar gāzes pieslēguma izveidi) pārbūvei, kā arī papildu resursu piesaistei aizturēto patvēruma meklētāju un nelegālo imigrantu izmitināšanai nepieciešami 4,73 miljoni eiro.

Labklājības ministrijai plānos piešķirt 2,45 miljonus eiro, tostarp 1,55 miljoni eiro nepieciešami patvēruma meklētāju sociālekonomiskajai iekļaušanai ar nodarbinātības palīdzību - bezdarbnieku/ darba meklētāja statusa piešķiršanai, karjeras konsultācijām, subsidētām darbam vietām utt.

Savukārt, lai katram bēglim vai ģimenei nodrošinātu sociālo darbinieku (patvēruma meklēšanas procesā trīs mēnešus) un sociālo mentoru (sākotnēji trīs mēnešus un gadu pēc statusa saņemšanas) nepieciešami 711,6 tūkstoši eiro.

Izglītības un zinātnes ministrijas tēriņi aprēķināti 1,36 miljonu eiro apmērā, un par šiem līdzekļiem paredzēts gan latviešu valodas mācībām patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā pirmos trīs mēnešus, gan mācību iespējas nepilngadīgajiem patvēruma meklētājiem u.c.

Kultūras ministrijas izdevumi aprēķināti 855,4 tūkstošu eiro apmērā, un liela daļa līdzekļu paredzēta tulku pakalpojumiem, liecina Iekšlietu ministrijas sagatavotie dokumenti.

Veselības jomai kopā Veselības ministrijai un Iekšlietu ministrijai plānots piešķirt 368,1 tūkstoti eiro, ļaujot patvēruma meklētājiem nodrošināt sākotnējo veselības pārbaudi, kā arī neatliekamo medicīnisko palīdzību un primāro, sekundāro un ambulatoro veselības aprūpi.

Atsevišķi punkti patvēruma meklētāju uzņemšanas plānā vēl tiks precizēti.

Jau vēstīts, ka valdība septembra beigās konceptuāli atbalstīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā.

Rīcības plāns ietver trīs rīcības virzienus - personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī integrācijas pasākumus.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Tādējādi kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!