Foto: LETA

Otrdien Rīgas domē (RD) bija plānota zinātniski praktiskā konference "Iekšējās kontroles sistēmas korupcijas novēršanai pašvaldībā", kurā būtu jāuzstājas arī bijušajam Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam, kuram tiesa piektdien piemēroja apcietinājumu.

Kā liecina konferences darba kārtība, Bemhenam būtu jāuzstājas ar 15 minūšu ilgu referātu par "Sabiedriskā transporta pakalpojumi – ir vai nav riski". Portālam "Delfi" pirmdien gan neizdevās sazināties ar konferences vadītāju – RD Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāju Daini Turlo.

Konferences runātāju sarakstā līdz ar Bemhena vārdu lasāmi arī Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča, KNAB Pirmās pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājas Annas Aļošinas, Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes prodekāna Jāņa Graša, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Pretkorupcijas tīkla konsultanta Valta Kalniņa, RD Birokrātijas apkarošanas centra vadītāja Sergeja Novikova, kā arī citu vietējo un ārvalstu runātāju vārdi.

Rīgas dome portālu "Delfi" informēja, ka konference ir atcelta un nenotiks.

Jau vēstīts, ka Bemhens, kā arī citi "Rīgas satiksmes" valdes locekļi, no amatiem atkāpās ceturtdien. Piektdien viņu aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas uzreiz lūdza tiesu Bemhenu apcietināt.

"Delfi" jau ziņoja, ka KNAB par kukuļošanu "Rīgas satiksmes" iepirkumos sāktajā krimināllietā kratīšana veikta arī Rīgas vicemēra Andra Amerika dzīvesvietā, kurš pirmdien atkāpās no amata, lai darbu pašvaldībā turpinātu kā ierindas deputāts.

KNAB iepriekš informēja, ka otrdien, 11. decembrī, veicis neatliekamas procesuālas darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas.

Kukuļošana trijos "Rīgas satiksmes" iepirkumos bija iespējama, jo organizēta grupa vienojusies arī ar vārdā neminētām Rīgas domes amatpersonām, iepriekš skaidroja KNAB.

Krimināllietā KNAB aizturēja septiņas personas un sešām no tām tiesa piemēroja apcietinājumu. Ceturtdien, 13. decembrī, apcietināti: uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks un Edgars Teterovskis. Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai, kura ir Teterovska biznesa partnere.

Savu kriminālprocesu sācis arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), kas apcietinājis divus cilvēkus. CBA informēja, ka iepirkumos slēpts vismaz 800 000 eiro liels kukulis. KNAB vadītājs Jēkabs Straume raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka, visticamāk, kukulis bija lielāks. KNAB arīdzan precizēja, ka KNAB un CBA izmeklē atsevišķus kriminālprocesus, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!