Foto: AP/Scanpix

Konklāvā, kas tiks sasaukts pēc tam, kad amata pienākumus beigs pildīt pāvests Benedikts XVI, Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats nepiedalīsies, tomēr teorētiski viņu var virzīt pāvesta postenim, portālam "Delfi" sacīja Rīgas Metropolijas katoļu kūrijas priesteris Ilmārs Tolstovs.

Pāvestu var vēlēt tikai katoļu baznīcas kardināli un Latvijā ir tikai viens kardināls - ilggadējais Rīgas arhibīskaps - metropolīts Pujats.

Baznīcas Kanonisko tiesību kodekss nosaka, ka sasniedzot 80 gadu vecumu, kardināls zaudē tiesības piedalīties konklāvā un vēlēt pāvestu. Kardināls Pujats patlaban ir 83 gadus vecs.

Konklāvā nebūs tiesību piedalīties arī pašam Benediktam XVI jeb kardinālam Jozefam Ratcingeram, pastāstīja Tolstovs, piebilstot, ka, teorētiski, pāvesta amatam var tikt izvirzīts arī ikviens kristīts katolis. Viņš gan atturējās komentēt, vai šāds gadījums kādreiz ir bijis, kad par pāvestu virzīts katolis, kurš nav garīdznieks, bet lajs, piebilstot, ka arī pāvesta paša atkāpšanās no amata ir notikums, kāda baznīcas vēsturē nav bijis pēdējos 600 gadus.

Šobrīd arī netiek konkretizēta procedūra, kādā tiks virzīti iespējamie augstā amata pretendenti.

Tolstovs uzsvēra, ka pāvests Benedikts XVI amatā būs līdz 28.februāra pulksten 20. Pēc tam iestāsies baznīcā ļoti specifisks stāvoklis, rīcību kurā nosaka īpašs likums un tiks sasaukts konklāvs.

Jau vēstīts, ka pāvests Benedikts XVI pirmdien paziņoja, ka veselības stāvokļa dēļ no amata atkāpjas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!