Foto: DELFI
Latvijā izdotas divas grāmatas bērniem par dzimumlīdztiesību – "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards", kuras paredzētas pirmsskolas vecuma bērniem diskusiju veicināšanai par zēnu un meiteņu lomām, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Grāmatu veidotāji uzskata, ka kopīga grāmatas lasīšana bērnudārzā palīdzēs veidot viedokli par dzimumlīdztiesības jautājumiem, piemēram, vai meitenēm spēlēt futbolu ir pieņemami, vai puišiem, kuri vēlētos paspēlēties ar lellēm, par to būtu jākautrējas, vai visām meitenēm patīk rozā drēbes, bet puikām – tumšas, un vēl daudziem citiem jautājumiem.

Ir izdots metodiskais materiāls arī pedagogiem "Pirmsskolas, kurās ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm", kas palīdzēs pedagogiem atteikties no iesīkstējušajiem priekšstatiem par meiteņu un zēnu spējām, prasmēm, dzimumam piedienīgu uzvedību, norādīja LM.

Pirmsskolas speciālistus ar grāmatu un metodisko brošūru ir plānots iepazīstināt semināros, kurus organizēs Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā. Grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un Ziemeļu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā.

Projekts izmaksājis 6430 latu, un to pilnībā finansējusi ZMP. Pilotprojekts vienlaikus notiek Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Katras grāmatas tirāža ir 500 eksemplāru.

Grāmatu atklāšanas svētki norisināsies trešdien, 26.septembrī, ZMP birojā Rīgā.

Pasākumu atklās labklājības ministre Ilze Viņķele, piedalīsies Ķekavas novada pirmsskolas izglītības iestādes "Bitīte", Izglītības un zinātnes ministrijas, VISC un citu institūciju pārstāvji, kas bija iesaistīti projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!