Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka pašvaldību funkciju palielināšana ļautu efektīvāk cīnīties pret krāpniecības gadījumiem ar pabalstiem.

Prezidents trešdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (V) žurnālistiem sacīja, ka "tikai pašvaldība uz vietas var visprecīzāk novērtēt, kas kuram vajadzīgs un kā rīkoties". Tas, pēc Bērziņa domām, ļautu izvairīties no situācijām, kad trūcīgo pakas saņemt ierodas cilvēki ar tādām mašīnām, kurām nav nekādas saistības ar nepieciešamību pēc palīdzības.

Arī premjers atzina, ka krāpšanās ar dažāda veida pabalstiem ir problēma. Pēc valdības vadītāja teiktā, visizplatītākā krāpniecības shēma ir pieprasīt bezdarbnieka pabalstu, vienlaikus nelegāli strādājot. Dombrovskis uzskata, ka, tikai pastiprinot kontroli, iespējams mazināt cilvēku tieksmi krāpties ar pabalstiem.

Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka daļa no pabalstu administrēšanas funkcijām varētu tikt nodota pašvaldībām. Patlaban Labklājības ministrija strādā pie veida, lai izvērtētu sociālā drošības tīkla stratēģiju. Viens no priekšlikumiem paredz garantētā minimālā ienākumu pabalsta administrēšanu nodot pašvaldībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!