Foto: Saeimas administrācija

Saeimas deputāte un bijusī Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite (Reformu partija) atzīst, ka savā partijā vairs nejūtas komfortabli, tomēr partiju pagaidām neplāno pamest, jo nevēlas ietekmēt koalīcijas stabilitāti.

Vienlaikus gan Bite norādīja ‒ ja apstiprinātos izskanējušās baumas, ka viņai no Saeimas priekšsēdētāja biedres amata palūgts atkāpties konservatīvo uzskatu dēļ, viņa ar partijas pamešanu varētu arī nekavēties.

"Patiesība ir tajā, ka es nejūtos sevišķi komfortabli savā partijā, bet es neesmu necik nopietni par to [partijas pamešanu] domājusi, jo apzinos, ka tas nozīmētu arī izmaiņas valdībā, un es noteikti negribētu kaitēt valsts interesēm," sacīja Bite.

Reformu partijā viņa vairs personīgi negribot palikt galvenokārt dēļ tā, ka un kā viņai pēc bērna piedzimšanas palūgts atstāt Saeimas priekšsēdētājas biedra amatu.

"Vienīgais publiskais pamatojums bija tāds, ka man ir piedzimis bērns... Uzskatu, ka šis iemesls bija ļoti demogrāfijas prioritātei neatbilstošs," teica deputāte un piebilda, ka piekritusi atstāt šo amatu tikai tādēļ, ka vairs nav jutusi atbalstu frakcijā. Viņa arī atzina, ka ar atsevišķiem Reformu partijas biedriem, tostarp tagadējo Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri, praktiski vairs nesarunājas.

Bite gan neapstiprināja izskanējušo informāciju, ka domā pāriet uz Nacionālo apvienību (NA). "Acīmredzot kāds ir pamanījis, ka mums ar [NA deputātu Imantu] Parādnieku dažos jautājumos sakrīt viedokļi, tā tas arī ir. Bet Nacionālajā apvienībā ir arī kādas radikāli nacionālas lietas, kas man nav līdz galam pieņemamas," paskaidroja deputāte.

Savukārt attiecībā uz izskanējušajām baumām, ka viņai no Saeimas priekšsēdētājas biedra amata palūgts aiziet pārāk lielā ģimenes vērtību atbalsta dēļ, Bite uzsvēra, ka "tad tas jau ir nopietnāks konflikts starp liberāli un konservatīvi domājošiem cilvēkiem partijā".

"Ja tas ir jautājums, kas tiek uzlikts uz "jā vai nē", tas gan varētu likt izšķirties [par partijas pamešanu]," minēja Reformu partijas deputāte.

TV3 ziņas pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Bite varētu pamest Reformu partiju un pāriet uz Nacionālo apvienību, kā arī ka viņas atstādināšana no Saeimas priekšsēdētājas biedres amata ir saistīta ar Bites pārāk lielo atbalstu Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka paustajām ģimenes vērtībām.

Jau vēstīts, ka 14.jūnijā Saeimas priekšsēdētājas biedres amatā stājās Reformu partijas deputāte Inese Lībiņa-Egnere, šajā amatā aizstājot pēcdzemdību atvaļinājumā esošo frakcijas biedri Ingu Biti. Viņa toreiz noliedza, ka RP būtu izdarījusi spiedienu uz Biti atstāt šo amatu.

Uz jautājumu, vai iniciatīva pamest Saeimas priekšsēdētājas biedra amatu nāca no Bites vai tomēr Reformu partijas frakcijas, Lībiņa-Egnere pēc ievēlēšanas amatā žurnālistiem atbildēja, ka tā esot bijusi diskusija "tāpat kā jebkurā citā jautājumā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!